Gå till innehållet

Joakim Odelberg skapar utställning om marin nedskräpning hos FN

Fn

Joakim Odelberg. Foto: Joakim Odelberg 

Naturfilmaren och programledaren Joakim Odelberg kommer ha en utställning i FN-huset i New York under den internationella havskonferensen The Ocean Conference. Han kommer fokusera på att visa upp nedskräpningen av haven för de samlade världsledarna.

När Joakim Odelberg höll ett tal på manifestationen för Biologiska mångfaldens dag i Stockholm 22 maj inledde han med ett effektivt sätt att visa havens betydelse för oss människor.

– Ta ett djupt andetag. Andas in och andas ut.

Publiken lyder honom, drar in luft i lungorna och släpper ut den.
– Ta nu ett till – andas in och ut. Det andra andetaget kunde ni ta tack vare syreproduktionen från våra hav.

Joakim Odelberg är numera känd från tre säsonger av SVT:s “Mitt i naturen”, men sedan länge en etablerad och prisbelönt naturfilmare och sedan ännu längre engagerad i haven.

Exempel på den allt mer akuta nedskräpning av haven. Foto: Joakim Odelberg

– Jag är född och uppvuxen precis vid havet, och jag fick mitt första cyklop när jag var tre år gammal. Redan långt innan jag kunde simma hade jag mitt cyklop som blev en brygga över till en annan värld. Jag stod alltid vid vattenkanten med rumpan i vädret och huvudet under ytan och tittade på krabbor, fiskar och annat liv och det fascinerade mig oerhört. Så mitt intresse för havet började tidigt. Jag tog mitt första dykcertifikat när jag var tio år och har dykt sedan dess.

Hans familj hade en gammal träsnipa som hans mamma, pappa, bror, syster och Joakim trängde ihop sig i varje sommar. De var ute i veckor med den gamla båten och havet blev en väldigt stor del av Joakim. Både på grund av alla upplevelser, men också på grund av dess betydelse i stort.

– Livet började en gång i havet, det är källan till allt liv på jorden. Utan ett levande friskt hav så kommer ingenting att fungera. Därför är det så viktigt för oss alla. Och jag försöker göra vad jag kan för att öka medvetenheten hos folk så vi tillsammans blir bättre på att vårda och se efter det vi har. Det finns bara ett hav.

Växten trift, täckt av plast. Foto: Joakim Odelberg 

Nu ska han försöka sprida det här budskapet till världens makthavare under den internationella havskonferensen i New York den 5-9 juni 2017.
– Utställningen är ett fantastiskt tillfälle att visa upp mitt arbete och engagemang för havet och inspirera fler till att agera, säger Joakim Odelberg i ett pressmeddelande.

Kan du berätta om verket som du ska ställa ut?
– Utställningen kommer att fungera som en videoinstallation, det kommer att vara sex stora skärmar där varje skärm visar en egen film med fokus på marint skräp. Det är filmat på ett lite konstnärligt sätt så varje skärm kan sägas bli som en rörlig tavla.

Vad hoppas du att filmerna ska förmedla för budskap?
– För mig är det viktigt att det jag filmar eller tar bilder av förmedlar en känsla. Jag vill att det skall vara mer estetiskt än bara “rätt upp och ner” dokumentärt – så försöker jag att jobba. Om man fokuserar på marin nedskräpning så är det viktigaste nu att stoppa skräp och framför allt att plast når havet. Eftersom havet alltid är lägsta punkten så kommer det skräp vi inte tar hand om på land till slut hitta sin väg till havet. Att begränsa utsläpp från industrier, införa strängare fiskerilagar och att skapa många fler marint skyddade områden är också väldigt viktiga ämnen.

Följ Joakim Odelbergs förberedelser inför utställningen och FN-konferensen på hans Facebook-sida.

Mer att läsa