Gå till innehållet

Jätteutter hittas i Argentina för första gången på 40 år

Jätteutter är den största av världens 13 uttrar. Den är rödlistad som “starkt hotad” av Internationella naturvårdsunionen. Foto: Araguaia.org, Link

Jätteuttern har länge antagits vara utdöd i Argentina. Den sågs senast på 1980-talet. I förra veckan lyckades dock en privatperson filma på en individ i en nationalpark.

Det sensationella fyndet gjordes i nationalparken El Impenetrable i nordöstra Argentina och där har inte arten setts på över 100 år.

Observatören Sebastián Di Martino är chef för Rewilding Argentina och han säger till The Guardian att det finns två möjliga förklaringar till fyndet av den globalt hotade arten. Antingen har den tagit sig till området från den närmaste populationen, men den är över 100 mil bort.

– Den andra möjligheten är att det finns kvar en liten dold population i Argentina som vi inte hittat. Den här individen sågs ensam, men dessa djur lever i familjegrupper, så vi tror att den kom från en grupp.

Jätteuttern kan bli 1,8 meter lång och precis som andra stora rovdjur är de viktiga i ekosystemen genom att stabilisera förekomsten av andra arter. Rewilding Argentina har ett tag arbetat med att i framtiden kunna återintroducera jätteuttrar i området.

Det är inte det enda spännande fyndet som gjorts i området. I fjol hittades även en ensam jaguar, en art som också antagits vara utrotad ur parken.

Nationalparken som fyndet gjordes i skapades år 2014 med hjälp av Rewilding Argentina och organisationen Tompkins Conservation, som finansieras av företagen The North Face, Esprit och Patagonia. Sammanlagt har organisationen skapat 13 nationalparker.

Källor: The Guardian och Otter Specialist Group

Mer att läsa