Gå till innehållet

Järnkulor i duvor ledtråd om flyttfåglar?

Duva. Foto: Erik Hansson

Duva. Foto: Erik Hansson

I fyra år har David Keays och hans forskarlag sökt efter de receptorer hos fåglar som låter dem känna av magnetiska fält. När de till slut hittade små järnkulor i neuron i en duvas inneröra utnämnde David det till hans “troligen mest spännande dag i livet”.

Redan i maj 2012 hade forskare kommit fram till att duvor känner av magnetiska fält med neuron i örat, men David Keays tror att de järnkulor hans team hittat har att göra med duvors förmåga att hitta trots att de flyttar tusentals kilometer

– Så vitt vi vet är det de enda järnrika neuron som har beskrivits och det är därför det är en så spännande upptäckt, säger Keays till LiveScience. Jag kan inte påstå att vi löst gåtan, men vi har ännu en pusselbit. Om det är en magnetisk receptor så sitter den på rätt plats och är den mest lovande kandidaten till att förklara hur fåglar kan känna av jordens magnetfält.

David Dickman, som upptäckte kopplingen till neuron i örat i fjol, säger att David Keays upptäckt är “fascinerande” och att det blir spännande att se om de har någon koppling till de magnetiska fälten. Han säger också att receptorerna skulle kunna användas för att förstärka fåglarnas förmåga att höra ljud med låga frekvenser eller att lagra järn för något okänt syfte.

Källa: Science

Mer att läsa