Gå till innehållet

Japan har inlett årets “traditionella” delfinslakt

Delfiner som ska fångas in och säljas till djurparker av japanska fiskare. Foto: Sea Shepherd

Delfiner som ska fångas in och säljas till djurparker av japanska fiskare. Foto: Sea Shepherd

Tidigt på tisdagsmorgonen inledde japanska fiskare en slakt av hundratals delfiner som varit fångade i en vik vid Taiji i en vecka. Samma metod uppmärksammades i 2009 års Oscar-vinnande dokumentär “The Cove”.

På tisdag morgon hade uppskattningsvis 250 delfiner dödats i viken och 50 stycken, inklusive den albino-kalv som syns på bilden här intill, ska säljas till akvarium och vattenland runt om i världen. Värdet av dem beräknas till tiotals miljoner kronor.

Metoderna för att ha ihjäl delfinerna är sällsynt grymma. Först trycks de in på grunt vatten där de blir liggandes i flera dagar innan de tas in i viken. Där trycker fiskarna in metallstavar i ryggmärgen på delfinerna och lämnar dem att dö. Det brukar sedan ta 20-30 minuter för delfinerna att dö av blodförlust, kvävning eller drunkning medan de transporteras till slakthusen, enligt Melissa Sehgal, på miljöorganisationen Sea Shepherd.

Fiskarna hävdar att de behöver köttet från delfinerna för att livnära sina familjer eftersom de är fattiga, men enligt Louie Psihoyos, som gjorde dokumentären “The Cove” är delfinköttet giftigt, “upp till 5000 gånger så höga halter av gift än WHO tillåter”. Dessutom ger varje infångad delfin, som säljs vidare till djurparker över hela världen, över en miljon kronor. Ett pris som enligt Louie Psihoyos knappast gör fiskarna fattiga.I Japan försvaras även jakten av myndigheter med argumentet att det “är tradition”.Färdigformulerat protestbrev kan skickas via Djurens rätt.

Källa: The Guardian och Sea Shepherd

Mer att läsa