Gå till innehållet

Japan har återigen dödat över 300 valar i Antarktis i “forskningssyfte”

Japanska fiskemyndigheter har meddelat att det dödats 333 vikvalar i havet utanför Antarktis, enligt The Guardian. Landet påstår att det är i forskningssyfte för att undvika de internationella reglerna, men får kritik från bland annat miljöorganisationer och FN.

2014 förbjöd FN:s högsta domstol Japans valjakt, som landet påstår bedrivs i forskningssyfte. Våren 2015 stoppades deras försök att döda valar av miljöaktivisterna i Sea Shepherd, men i fjol dödade den japanska flottan också 333 valar.

LÄS ÄVEN: • FN beordrar Japan att sluta med valfångst

Den internationella domstolen slog i mars 2014 fast att Japans valfiske gav obetydligt forskningsmässigt värde och bör upphöra, men Japan menar att deras forskning på valarna går ut på att hitta bevis för att populationen är tillräckligt stor för att landet ska kunna återuppta kommersiell jakt. I fredags återvände den japanska valjaktsflottan efter att ha dödat 333 vikvalar i Antarktis.

LÄS ÄVEN: • Norge ska jaga fler valar än någonsin 2017

Valköttet hamnar enligt The Guardian även på middagsbord och till skolluncher, men i allt mindre utsträckning när allt fler japaner väljer bort valkött.

LÄS ÄVEN: • Internationellt skyddsområde för valar röstades ned av bland annat Island och Norge

Förutom Japan ägnar sig även Norge och Island åt valjakt och i höstas röstade våra nordiska grannländer tillsammans med bland annat Japan ner ett förslag om ett stort skyddsområde för valar i södra Atlanten, som naturorganisationer och många länder hoppats på.

Källa: The Guardian

Mer att läsa