Gå till innehållet

Japan återupptar kommersiell valjakt 2019

Vikval utanför Reykjavik. Foto: Erik Hansson

Internationella valkommissionen (IWC) förbjöd kommersiell valjakt 1986. Sedan dess har Japan dödat valar i ett kritiserat “forskningssyfte”. Nu har dock Japan meddelat att de kommer lämna IWC och återuppta sin kommersiella valjakt under 2019. 

Japan menar att det är en del av landets kultur att äta valar. Enligt den japanska tidningen Asahi utgör dock valkött bara 0,1 procent av allt kött som säljs i Japan och försäljningen har gått ned kraftigt de senaste årtionden.

Japan har hållit igång sin valjakt under 1900- och 2000-talet trots förbjudet från IWC. Istället har Japan påstått sig jaga i forskningssyfte och har årligen dödat mellan 200 och 1200 valar. En kraftig minskning från de över 20 000 valar om året som Japan dödade efter andra världskriget.

LÄS ÄVEN: • WWF: Japan har i år dödat 50 vikvalar i skyddat område i Antarktis

Från och med i juli 2019 börjar dock Japan jaga valar kommersiellt igen. Jakten ska enbart ske inom Japans gränser och i ekonomiska zoner, vilket innebär att landet inte längre kommer jaga valar i Antarktis eller på den södra delen av jordklotet. Däremot kan arter som IWC anser ska vara skyddade, så som vikvalar, dödas i jakten.

LÄS ÄVEN: • EU-parlamentet uppmanar Norge att sluta med valjakten

– Det är tydligt att regeringen försöker smyga in den här utannonseringen i slutet av året, bort från strålkastarljuset från internationell media, men världen ser det för vad det är. Dagens deklaration rimmar inte med den internationella uppfattningen och inte heller med det det skydd som behövs för att säkra framtiden för våra hav och dessa majestätiska djur. Japans regering måste omedelbart agera för att bevara marina ekosystem istället för att återuppta kommersiell valjakt, säger Sam Annesley ordförande för Greenpeace Japan.

Två organisationer som kämpar mot valjakten är Greenpeace International och Sea Shepherd.

Källor: BBC, IWC och Greenpeace

Mer att läsa