Gå till innehållet

Jaguarer får stort reservat i USA

Jaguar från Edinburgh Zoo. Foto: Pascal Blachier via Wikipedia

Jaguar från Edinburgh Zoo. Foto: Pascal Blachier via Wikipedia

På tisdagen beslöt U.S. Fish and Wildlife Service att USA:s jaguarer ska få ett reservat större än Blekinge (3100 kvadratkilometer) i södra Arizona och New Mexico för att kunna återhämta sig i landet.

Förr fans det jaguarer i södra Kalifornien, Louisiana, Kentucky och North Carolina, men under de senaste 30 åren har det bara upptäckts sex eller möjligen sju jaguarer i USA och alla har varit hanar. Den senaste honan som synts till i USA sköts av en jägare 1963. Anledningen till den minskade populationen är dels jakt för att skydda boskap, men också skogsavverkning och torrläggning av våtmarker.

I Mexiko, bara en handfull mil från den amerikanska gränsen finns det dock ett bestånd som U.S. Fish and Wildlife Service nu hoppas ska kunna vandra norrut och etablera sig i det nya reservatet.

– Jag hoppas att vi om ett tiotal år kommer se tillbaka på det här historiska beslutet och se det som det första steget som så småningom ledde till en blomstrande population av dessa vackra stora katter i det här landet, sa Michael Robinson på den ideella organisationen Center for Biological Diversity, som länge kämpat för att jaguarerna i området ska fredas och få en skyddad miljö.

I reservatet blir det nu förbjudet att öppna gruvor eller andra kommersiella aktiviteter som skulle göra miljön olämplig för jaguarer.

Källa: ENS

Mer att läsa