Gå till innehållet

Jaguarer återintroduceras för att balansera ekosystem

Den stora våtmarken Iberá i Argentina hade förr gott om jaguarer, men de utrotades för 70 år sedan. Nu har de fått hjälp med att återvända.

Den 1 januari 2022 släpptes Jatobazinho, den första jaguar-hannen på 70 år, ut i våtmarken Iberá i Argentina tack vare projektet Rewilding Argentina och landets myndigheter. Den unga hanen har levt ett dramatiskt liv sedan han först sensationellt upptäcktes (se filmen nedan). I den 1 580 kvadratkilometer stora nationalparken lever redan en hona som Jatobazinho parat sig med och deras fyra gemensamma ungar. Honan släpptes ut i friheten tillsammans med sina ungar i september 2021. Målet är att en ny population av jaguarer ska etablera sig i området.

Men lika många jaguarer som förr kommer Iberá troligen aldrig kunna ge hem åt. I Argentina har jaguarerna förlorat hela 95 procent av sitt tidigare utbredningsområde. Målet är att åtminstone 100 jaguarer ska klara sig i Iberá. Där kommer de stabilisera ekosystemet i våtmarken genom att kontrollera populationer av bytesdjur och mindre rovdjur som rävar och pumor.

De senaste 14 åren har bland annat jättemyrslok, pampashjort, en släkting till vildsvinet och grönvingad ara återintroducerats till parken.

Förr fanns jaguarer från södra USA i norr till Patagonien i södra Argentina. Nu har de försvunnit från 40 procent av sina tidigare livsmiljöer på grund av människans exploatering och jakt. I Argentina är situationen ännu värre. På 150 år har jaguarer förlorat över 95 procent av sina livsmiljöer och det beräknas nu bara finnas 200-300 jaguarer kvar i landet.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källa: UNEP

Mer att läsa