Gå till innehållet

Jägareförbundet vill ha rätt att skjuta kungsörn

Kungsörn i Västmanland. Foto: Zsombor Károlyi http://www.natursidan.se/fotografer/zsombor-karolyi/

Kungsörn i Västmanland. Foto: Zsombor Károlyi 

Jägareförbundet ska verka för ett treårigt försök att införa kungsörn i paragraf 28 i jaktförordningen. Det innebär att tamdjursägare får skjuta kungsörnar som angriper deras djur. Det gäller även jägare som ser kungsörnar attackera deras jakthundar.

Jägareförbundets förbundsstyrelse vill verka för att det ska vara tillåtet att skjuta en kungsörn som attackerar en djurägares djur. I dagsläget är det tillåtet att skjuta björnar, vargar, järvar och lodjur under den så kallade paragraf 28, men inte kungsörn.

Jägarförbundets styrelse menar dock att det finns en del problem med beslutet. Dels anser de att det är en “symbolladdad art med många passionerade företrädare” och dels att kungsörnar söker sig till jaktdrev eftersom de vet att drev ofta slutar med en slaktplats där örnen kan äta rester.

– Det finns sålunda en risk att örnar skulle skjutas trots att de inte utgör något egentligt hot mot hunden med påföljande kritik och badwill som följd, skriver Jägareförbundets styrelse.

Antalet hundar som attackerats av kungsörnar är enligt viltskadestatistiken i snitt 1-2 stycken per år de senaste 15 åren.

Enligt riksdagens mål ska vi i Sverige ha minst 150 par kungsörn som lyckas med häckningen. Under perioden 2002-2014 har det målet uppfyllts 8 av 13 år.

Källa: Svensk jakt och Naturvårdsverket

Mer att läsa