Gå till innehållet

Isländska valjägare dödar trolig blåvalshybrid

Valjägare på Island har antingen skjutit en blåval eller en blåvalshybrid. Det kan vara första gången en individ av den hotad arten harpuneras på 50 år. Tilltaget avslöjades av isländska organisationen Hard to Port, som försöker stoppa landets valjakt.

Blåvalen är en fredad art och listas som “hotad” på den internationella rödlistan från IUCN efter att valjakten nästan utrotat planetens största däggdjur. Island är ett av få länder i världen som tillåter valjakt och den 22 juni återupptogs valjakten i Island efter ett tvåårigt uppehåll. Hittills har 22 sillvalar dödats.

LÄS ÄVEN: • Japan har återigen dödat över 300 valar i Antarktis i ”forskningssyfte”

Naturorganisationen Sea Shepherd, som bland annat kämpar för att stoppa valjakten runt om i världen och flera gånger uppmärksammat illegalt fiske på internationellt vatten, tog bilder på den döda valen. Valjaktsföretaget menar att det var ett misstag och att de inte kunde se skillnad mellan en sillval, som de har tillåtelse att jaga och en blåval.

Ett uttalande som får hård kritik från Humane Society Internationals marina forskningschef Mark Simmonds:
– Det ser ut som om Island har harpunerat den första blåvalen på över 50 år och i sådana fall är det hemska nyheter. Det är illa nog att Island dödar hotade sillvalar, men det är svårt att tro att valjägarna inte ens kunde se skillnad på en sillval och en blåval.

LÄS ÄVEN: • EU-parlamentet uppmanar Norge att sluta med valjakten

Experter som sett bilder på valen menar att den har alla karaktärer som behövs för att säkert artbestämma den till en blåval och att det även borde setts till havs. Det kan dock också vara fråga om en hybrid mellan sillval och blåval. Det menar Gísli Arnór Víkingsson vid Iceland Marine Institute i en kommentar till Iceland Monitor:

– Vi hörde om den här märkliga valen och en anställd hos oss rapporterade att den på många sätt är lik en hybrid, vilket är ovanligt. Foton visar på att det är en hybrid och vi är nästan säkra på att det är det, men kan inte vara helt säkra förrän i höst när vi får tillbaka DNA-prover.

Blåvalar har varit förbjudna att jaga sedan 1966. Det finns troligen ungefär 25 000 blåvalar i världen just nu. Island har inget förbud mot att jaga hybrider.

Källor: Express och Iceland Monitor

Mer att läsa