Gå till innehållet

Island stoppar jakt på den hotade sillvalen

Sillval. Foto: Aqqa Rosing-Asvid - Visit Greenland - Flickr: Finhval, CC BY 2.0

Sillval. Foto: Aqqa Rosing-Asvid – Visit GreenlandFlickr: Finhval, CC BY 2.0

I fjol dödades det 155 sillvalar utanför Islands kust, trots att arten är hotad. Nu har dock företaget Hvalur hf meddelat att det inte blir någon jakt i år. Anledningen sägs vara svårigheter att få valköttet till den japanska marknaden.

Företaget Hvalur hfs vd, Kristján Loftsson, menar att det satts upp flera hinder mot företagets affärsverksamhet. Bland annat att japanska myndigheter kräver kemiska analyser av köttet och att de använder gamla metoder som inte används längre. Både isländska ministrar och Islands ambassadör i Japan har försökt lösa problemet, men förhandlingarna har misslyckats. Eftersom den japanska marknaden är företagets viktigaste kommer de inte kunna ägna sig åt valjakt i år.

Om inte reglerna ändras anser Hvalur att det blir svårt att fortsätta med valjakten. Greenpeace tror att det är ett sätt för Hvalur att dra sig ur sin affärsverksamhet nu när valsafari ger betydligt större intäkter till landet än valjakt.

Det finns dock andra hot mot valarna utanför Islands kust och det är turister (läs mer här). Upp till 40 procent av allt kött från dödade vikvalar äts nämligen av turister i landet och endast 3 procent av islänningarna själva äter valkött. Valindustrin har marknadsfört valkött hårt de senaste åren och från att ungefär 50 restauranger och butiker sålde valköttsprodukter 2007 är siffran nu över 100.

Antalet turister som kommer till Island har också ökat med ungefär 20 procent per år sedan 2011 och 2015 blev ett nytt rekordår med ungefär 1,3 miljoner turister.

Läs mer:
Turister en stor anledning till valjakt på Island.
Vår guide till Island och Reykjavik.
Valköttsföretag bekostar forskning för att rädda branschen.
Pressen ökar på Island efter rekordstor jakt.

Källor: Icelandreview och Sveriges Radio

Mer att läsa