Isbjörnar allt magrare och föder färre ungar

Svältande isbjörn. Foto: Andreas WeithOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

På grund av minskat istäcke spenderar isbjörnar varje år i snitt en månad mer på land idag jämfört med på 1990-talet. Det leder till att de får svårare att hitta mat och att de föder färre ungar.

”Klimatförändringarna påverkar tydligt isbjörnar”. Det är slutsatsen bakom den nya studien från University of Washington som jämfört data från 1990-talet med idag. Isbjörnarna som undersökts lever vid Baffin Bay mellan Kanada och Grönland.

Isbjörnarnas förflyttningar brukar följa istäcket eftersom det är på isen de har lättast att hitta sin favoritföda: sälar. På land lever isbjörnarna ofta av sina fettreserver. Förr var de bara uppe på land en begränsad tid under tidig höst när det var som minst is. Idag spenderar björnarna i snitt en månad längre på land än jämfört med 1990-talet.

Det påverkar även antalet ungar som honorna klarar att föda upp. Inom något årtionde räknar forskarna med att inga isbjörnshonor i området kommer klarar av att föda upp två ungar, något som förr var det normala.

– Det här arbetet ökar den växande mängden bevis för att förlust av havsis orsakar allvarliga, långsiktiga problem för isbjörnarna. Endast mänskliga åtgärder mot klimatförändringar kan göra något för att vända detta, säger rapportens huvudförfattare Kristin Laidre.

LÄS ÄVEN:
• Isbjörnar klarar sig dåligt på landlevande föda
Länder uppfyller inte löften om att skydda isbjörnar
Viktig isbjörnspopulation nästan halverad på sex år

Källor: University of Washington och Sermitsiaq