Gå till innehållet

Invigning av Tivedens utökade nationalpark

Tivedens nationalpark. Foto: Anki Hammar 

På fredag den 19 maj nyinvigs Tiveden av miljöminister Karolina Skog. Nationalparken med hällmarker, gamla tallar och “Sydsveriges vildaste skogar” har utökats från 1400 hektar till över 2000 hektar. Dessutom har delar av parken rustats upp. 

Tiveden är ett populärt resmål. Turister från hela norra Europa kommer till nationalparken för att vandra i vild skog njuta av stillheten. Sammanlagt lockar parken 110 000 besökare årligen, men det förväntas öka ytterligare nu när parken utökats kraftigt och samtidigt fått flera satsningar på att göras mer lättillgänglig.

LÄS ÄVEN: • Tivedens Nationalpark föreslås bli större och får buffertzoner

Entréerna har byggts om, lederna rustats upp och det har gjorts lättare för människor som har svårigheter att vandra i skogen att också kunna njuta av Tivedens natur.

Förutom att parken utvidgats med nästan 600 hektar bildas det även buffertzoner runt nationalparken där Sveaskog enbart ska använda sig av adaptivt, anpassat, skogsbruk utan kalhyggen.

LÄS ÄVEN: • Sveaskog provar kalhyggesfri avverkning i Tiveden – ärligt försök eller green-washing?

Under invigningen den 19 maj kommer det erbjudas guidade turer, fotoutställning, musikunderhållning, upplevelserunda i skogen, överraskningar och aktiviteter för hela familjen.

Källa: Länsstyrelsen i Örebro län

Mer att läsa