Den 23 april hade naturfilmen “Fjällens lilla härskare” världspremiär på SVT. Vi har intervjuat naturfilmaren Zoltán Török om arbetet.
Zoltán Török kommer ursprungligen från Ungern, men började sin internationella karriär som naturfilmare i Sverige med företaget Scandinature Films i början av 2000-talet. De filmade bland annat i den skandinaviska fjällvärlden och Zoltán blev fascinerad av den karga, vackra världen. Sedan dess har han hunnit med att göra flera naturfilmer och att starta sitt eget filmbolag; Wild Tales Productions, som bland annat gjort filmer om uttern Viki, Ungerns natur och om Everglades.
Men det var något som fick Zoltán att längta tillbaka till Skandinaviens vackra fjällvärld. Redan vid sitt första besök i början av 2000-talet hade han filmat fjällämlar och när han fick höra att 2011 såg ut att kunna bli ett riktigt stort fjällämmelår började han bli sugen på att göra en till film i området.
Ett år med mängder av fjällämlar har inte bara betydelse för lämlarna. Det påverkar hela fjällvärlden.
– Det är som en dominoeffekt. Massor av saker händer, berättar Zoltán Török. Det tydligaste är att rovdjur så som fjällräven frodas, men få människor tänker på de större sammanhangen. Om fjällrävarna ägnar sig åt att äta relativt lättfångade lämlar så kommer det innebära mindre press på fågelfaunan. Därmed kommer fåglarna bli fler, vilket i sin tur gynnar rovfåglarna. Dessutom lämnar lämlarna så mycket bajs efter sig att de gödslar fjällen och ger bättre betesmarker för renarna.
De lovande prognoserna visade stämma. 2011 blev ett bättre fjällämmelår än på 50 år! Det var bara det att Zoltán Török inte kunde filma det.
– Jag missade tyvärr chansen eftersom vi inte fick ihop budgeten och eftersom jag fick ett erbjudande om att arbeta med en film för National Geographic i Florida.
Så istället för att filma lämlar flyttade familjen Török från Uppsala till Florida medan Zoltán i några år arbetade i Everglades. Drömmen om att filma lämlarna fanns dock kvar.
När det började dyka upp tecken på att 2015 skulle bli ett bra fjällämmelår igen tog han risken. Med hjälp av stöd från tyska tv-kanaler och SVT gjorde han en satsning på en naturfilm om lämlarna och deras påverkan på fjällvärlden.
Knappt två år senare är filmen klar. Natursidan har fått se den och resultatet är imponerade. Här finns de förväntade vackra sekvenserna från fjällen, men också häftiga scener där man får följa lämlarna över snön, dramatik när en rödräv bestämmer sig för att försöka ta en fjällräv och humor när en rejäl brunbjörn blir skrämd av en tuff liten lämmel.
Zoltán Török och hans team missade fjällämmelåret 2011, men med lite hjälp fick de till riktigt snyggt material även 2015. Främst i Vindelälvens naturreservat, runt Ammarnäs men även längre norrut och vid Fulufjället.
“Fjällens lilla härskare” innehåller en hel del häftiga sekvenser med lämlar. Hur lyckades ni komma så nära dem och filma under snön?
– Lyckligtvis kan lämlar vänja sig vid folk väldigt snabbt. Allt vi behövde göra var att hitta några lämlar, vilket kan vara svårare än det låter, så vi tog hjälp av forskare. Därefter byggde vi som ett stort terrarium med massor av utrymme så att lämlarna kunde känna sig fria och trygga. Efter att de vant sig vid utrustningen kunde vi gå ner under snön med speciella linser som ser ut som ett rör.
Vilka sekvenser är du själv mest nöjd med att ni lyckades fånga?
– Jag tycker scenen när älgen tar sig över floden blev trevlig. Det är några kilometer lång del av floden nära Junsele där de korsar Ångermanälven, så att vara exakt på rätt plats kräver lite tur och naturligtvis att vara där i rätt tid. Men turfaktor kan minskas genom att tillbringa mycket tid i området. Och det gjorde vi. I flera dagar på samma plats satt vi i kylan och ibland i iskallt regn. Men det lönade sig till slut. En ovanligt stor grupp med elva älgar beslöt sig för att korsa floden precis framför oss. Vi kom otroligt nära dem medan de kämpade mot strömmen. Det var ett privilegium att bevittna och filma.
Zoltán Török berättar också om en annan sekvens när fotografen Jan Henriksson lyckades filma migrationen av lämlar när han scoutade miljöerna runt Abisko. Helt plötsligt kom det lämlar i mängder runt omkring honom. Han hade en enorm tur. Det hände bara i två dagar i det området under 2015.
Jobbade ni mycket med fotogömslen?
– Ja, en hel del. Framför allt när vi filmade fåglar. Med däggdjuren är det oftast lite mer besvärlig och det kräver massor av förberedelser. Först måste du bygga en slags koja med lång skorsten som transporterar din lukt högt upp i luften. Detta “hus” måste vara tillräckligt stort för att du ska kunna sova i det flera dagar i rad om det behövs. Och det måste dessutom vara i IKEA-stil så att du kan sätta ihop det och ta isär det på plats för att transportera bort det.
Det var i ett sådant här bygge som sekvenser på en järv och på en rödräv som jagar en fjällräv filmades. Filmaren Jan Henriksson spenderade vid flera tillfällen många dagar i rad i hyddan. Det fanns ingen annan möjlighet att få sådana bilder enligt Zoltán.
– När det gäller byggets toalettmöjligheter får du använda din fantasi.
Børre Aasbø har också lyckats filma en kungsörns effektiva attack på en renkalv – var det något ni såg vid flera tillfällen?
– Här måste vi berömma vår norska kollega Børre Aasbø som hjälpte oss. Rovdjuren är ett vanligt problem för samerna och det är många rovdjur i området – björnar, lodjur, örnar utnyttjar alla de sårbara renkalvarna. När jag hörde talas om det ville jag verkligen filma det.
Zoltán ville egentligen helst filma hur björnar jagar renar, vilket framför allt sker i södra delarna av Lappland. Men han insåg att det framför allt händer nedanför trädgränsen där det är svårt att filma. Det fanns helt enkelt inte tid och resurser för att fånga det på film. Istället satsade de på att fånga örnarnas jakt på renkalvar, som är vanligare i norra Lappland. Med en stor dos tur och med hjälp av Børre Aasbø kunde de till slut fånga en sekvens där man får se hur kungsörnen lurar bort en ren från sin kalv innan den attackerar kalven genom att dyka ner och släpa den flera meter med sina klor. Efter några attacker var kalven död och kungsörnen kunde bara vänta på att föräldern skulle lämna platsen.
Det är bara en av flera fascinerande sekvenser som fångats i “Fjällens lilla härskare”. Filmen ger också en bra överblick över hur ekosystemet i fjällen fungerar och vilka hot som djuren ständigt står inför i denna karga del av världen. “Fjällens lilla härskare” har världspremiär på SVT den 23 april. Därefter kommer den bland annat visas på tv i Österrike, Frankrike, Tyskland, Ungern och på andra håll i världen.