Gå till innehållet

Internationell zoo-organisation anklagad för kopplingar till delfinslakt

Delfin. Foto: Mark Interrante via Wikimedia

Delfin. Foto: Mark Interrante via Wikimedia

Naturvårdare anklagar den internationella djurparksorganisationen World Association of Zoos and Aquariums (Waza) för att ha kopplingar till den ökända delfinslakten i Taiji i Japan och har nu tagit Waza till domstol.

Delfinjakten i Taiji gjordes känd över hela världen genom dokumentärfilmen The Cove. Delfiner pressas in på grunda vatten och knivhuggs sedan ihjäl i tusental. De senaste fem åren har över 5000 delfiner slaktats medan ungefär 750 fångats in till akvarium och djurparker. Antalet delfiner som fångats har fördubblats på tio år och marknaden för tränade delfiner, som kan vara värda över 700 000 kronor, sägs öka snabbt.

Det är dessa infångade delfiner som Waza nu anklagas för att ha kopplingar till. Sedan 2009 har Waza ett avtal med Japanese Association of Zoos and Aquariums (Jaza), som i sin tur använder den kritiserade metoden att valla in delfiner mot stränder för att fångas in. Åtminstone 37 akvarium som är medlemmar i Jaza köper in delfiner som fångats på detta sätt och enligt naturvårdare är förhållandena i många av dessa djurparker fruktansvärda.

Waza har tidigare “försvarat” delfinjakten i Taiji med att det är en tradition som pågått i århundraden, men egentligen började dem 1969 och ett av huvudsyftena var att fånga in delfiner till djurparker. Wazas chef, Gerard Dick, har uttalat sig om att de försöker påverka Jaza att fasa ut dessa fångstmetoder.

– Waza är inte involverade i dessa jakter. Waza har försökt att influera Jaza att fasa ut dessa fångstmetoder till japanska akvarium och har föreslagit ett två-årigt stopp, men det accepterades tyvärr inte.

– De flesta djurparker och akvarium runt om i världen har ingen aning om hur Waza agerar bakom stängda dörrar. De kommer bli väldigt överraskade av att få reda på detta, berättar Sarah Lucas, chef på Australia for Dolphins, som tar Waza inför en schweizisk domstol.

Waza har över 300 medlemmar bland djurparker världen över och i Sverige är Skansen, Parken zoo i Eskilstuna, Kolmården, Borås djurpark, Universeum och Nordens ark medlemmar i Waza. Det är dock enbart Kolmården som har delfiner. I somras anordnades en stor demonstration utanför Kolmården av Djurrättsalliansen som tycker att djurparken ska sluta ha delfiner i fångenskap.

Läs mer:
Beslut i USA: Valar och delfiner har rätt till frihet.
Japans delfinjakt i Taiji.

Källa: The Guardian

Mer att läsa