Gå till innehållet

Internationell räddningsaktion för världens minsta tumlare

Kaliforniatumlaren, vaquita på engelska, lever enbart i Californiaviken och är en av världens mest hotade däggdjur. Det återstår bara 59 exemplar. Nu har det beslutats om ett internationell räddningsaktion.

Kaliforniatumlaren är väldigt nära utrotning. 1997 fanns det bara 567 exemplar kvar. 2015 var antalet enbart 59. De hotas framför allt av att fångas i drivgarnsfiske i området av fiskare som egentligen är ute efter kalifornisk vekfisk.

LÄS ÄVEN: • Svart marknad hotar världens minsta tumlare.

På Internationella valfångstkommissionens stora möte i veckan beslutades om flera åtgärder för att minska hoten mot kaliforniatumlaren. Mexikos regering kommer genomföra förbud mot drivgarnsfiske i den lilla tumlarens livsmiljöer och flera åtgärder kommer även försöka stoppa det illegala fisket av kalifornisk vekfisk.

– Det är inte försent för kaliforniatumlaren, men det kommer bli på gränsen, med enbart 59 individer kvar. Den verkliga tragedin är att det helt hade kunnat undvikas eftersom vi länge vetat var kaliforniatumlaren lever och vad som måste göras för att skydda dem, säger Matt Collis, på International Fund for Animal Welfare.

 

Källa: New Scientist

Mer att läsa