Gå till innehållet

Inställda konserter i protest mot späckhuggare i fångenskap

Affischen till dokumentären "Blackfish".

Affischen till dokumentären “Blackfish“.

Dokumentärfilmen “Blackfish“, som vi recenserade här, handlar om hur späckhuggare i fångenskap har det. Filmen har fått väldigt stor spridning och bland annat setts av 20 miljoner människor när den visades på CNN.

Uppmärksamheten kring späckhuggarnas levnadsvillkor har också fått artister som skulle uppträda på djurparkerna Seaworld att reagera. Hittills har Willie Nelson. Barenaked Ladies och Heart ställt in sina konserter på den hårt kritiserade djurparken som en direkt följd av filmen “Blackfish“.

SeaWorld är en stor kedja i USA med tolv djurparker och elva miljoner besökare per år. Efter filmens premiär på Sundance-festivalen kallade företaget dokumentären för “skamligt oärlig, medvetet missledande och vetenskapligt inkorrekt” och menade att filmen exploaterade tragedin när en av tränarna på Seaworld dog på grund av en späckhuggare. Företaget menar också att musikernas bojkotter är en del i en “kampanj av djurrättsextremister”.

I en intervju nyligen berättade Seaworlds pressansvarige Fred Jacobs att företaget inte har några planer på att sluta ha späckhuggare i sina bassänger.

Källa: The Guardian

Mer att läsa