Gå till innehållet

Inspirerande barnbok om hur man ser djur

Björn Bergenholtz kan det här med barnböcker. Han ligger bakom serien “Känn igen 25”, “Vem har varit här”, “Lejoparden” och många andra. “Hur ser man djur?” är i mitt tycke hans bästa verk hittills.

Omslaget till “Hur ser man djur?” av Björn Bergenholtz

Det är en inspirerande och lättsam guide till upplevelserikare naturutflykter och behovet av en sådan guide bör vara stort, inte minst i dessa tider av isolering när turer ut i naturen är välbehövliga.

Läsaren får tips om hur man upplever bland annat fjärilar, myror, småkryp i sjöar och under stenar, sniglar, ormar, grodor, fiskar, fåglar och däggdjur. Dels praktiska tips om utrustning, vart man ska bege sig för att hitta djuren, hur man ska bete sig och annat man behöver tänka på, men också med beskrivningar av djurens sätt att leva som ger en ökad förståelse.

Varje uppslag är inramat av Björns finurliga och träffsäkra illustrationer. Högst upp på varje sida finns inlevelserika miljöbilder som verkligen sätter stämningen i upplevelsen och runt texten finns exempel på arter, utrustning eller annat som nämns i texten. En enkel och funktionell layout som används på varje sida.

Det säger sig självt att det blir många begränsningar i en relativt kort bok, riktad till barn. Här finns inga utförliga guider till hur du kan se en specifik art och många av djuren som listas i boken kan bli svåra att hitta utan en rejäl portion tålamod och beslutsamt letande. Boken ska snarare ses som en inbjudan till naturen och alla spännande, vackra och fascinerande djur som finns att uppleva.

Naturen är inte bara nyckfull med att vanliga arter ibland vägrar visa sig, ibland sker också det ovanliga, osannolikt häftiga. Det gäller bara att vara ute mycket. Det tror och hoppas jag att många kommer uppleva när de tar med sig kunskapen och inspirationen från “Hur ser man djur?” ut i naturen.

Transparens: Vi fick ett recensionsexemplar av boken från förlaget.

Mer att läsa