Gå till innehållet

Insatser för fler växter i odlingslandskapet ska hjälpa insekter

Pollinering. Foto: Erik Hansson

Rapporterna om det minskande antalet insekter har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Nu arbetar Naturvårdsverket med en plan för hur insekterna kan hjälpas i Sverige. En lösning är fler växter i odlingslandskapet, rapporterar Sveriges Radio.

Ett problem i dagsläget är att stödet till jordbruket tillåter att kanter runt odlingsmarkerna bara lämnas. Om där istället skulle odlas remsor med växter som gynnar pollinatörer så skulle det gynna mångfalden i landskapet, odlingarna och den naturliga skadedjursbekämpningen på åkrarna.

LÄS ÄVEN: • Lista med tio punkter för att rädda världens pollinatörer

– Det som det är brist på i dagens odlingslandskap, det är att det blommar mycket mindre än vad det gjorde tidigare. Och när det blommar så är det rikligt under kortare period. Det som man behöver som insekt är att man behöver mat och skydd under hela säsongen, så vi behöver jobba med att det blommar mer i odlingslandskapet under längre tid av året, säger Karin Skantze, projektledare på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: • Jordbruksverket släpper broschyr för att gynna bin och humlor

Karin Skantze menar att det skulle göra stor nytta om stödsystemet gjordes om så att det ställdes högre krav på blommande växter under större delen av året. Som exempel på växt nämner hon honungsört, som blommar under en lång tid och ger rikligt med nektar och pollen.

Källa: Sveriges Radio

Mer att läsa