Gå till innehållet

Insamling räddar vilda djur från djurpark

På djurparken finns bland annat lejon som organisationerna bakom insamlingen hoppas ska kunna återfå friheten snart. Foto: Maths Nilsson

23 700 personer samlade på kort tid in tillräckligt med pengar för att en djurpark i Frankrike ska förvandlas till rehabiliteringscentrum för djur och de vilda djuren ska återfå friheten.

Djurparkens ägare kunde inte längre driva verksamheten och ville sälja djurparken. En insamling startades och på bara fem dagar samlade 22 200 personer in sex miljoner kronor för att köpa djurparken. Men inte för att driva den vidare utan för att förvandla platsen till ett rehabiliteringscentrum för djur och för att se till att de djur som levt i djurparken ska kunna få återvända till sin naturliga miljö. Det gäller bland annat lejon, elefanter, en noshörning och flera sjölejon.

Bakom insamlingen står flera franska naturorganisationer, så som Rewild, Sea Shepherd France, Centre Athénas, Hisa, Le Biome, One Voice, Wildlife Angels och Darwin. Det är dessa organisationer, som tillsammans med de 17 anställda ska omvandla verksamheten och se till att de 650 djuren kan släppas. Många av dem är vanvårdade och behöver veterinärhjälp och anpassning innan dess.

Insamlingen fortsätter dessutom för att betala löner till anställda. I dagsläget är summan uppe i ungefär 7 miljoner kronor och 23 700 personer har lämnat bidrag.

Läs även:
Turister förstår inte vilka aktiviteter som skadar djur
Kanada inför förbud mot delfiner och andra valar i fångenskap
Sällsynta djur stjäls från djurparker – hotar arternas överlevnad
Bilder från årliga delfinfångsten i Japan för att förse djurparker med underhållning

Källor: DN och Le Télégramme

Mer att läsa