Gå till innehållet

Ingen av de inblandade döms för jakten på lejonet Cecil

En domstol i Zimbabwe har enligt BBC beslutat att inte åtala den professionella jägaren som hjälpte den amerikanska tandläkaren att skjuta lejonet Cecil. Domstolen anser att anklagelserna om att han inte stoppade en illegal jakt är “för vaga”.

De senaste åren har det skett troféjakt på hundratals lejon i Zimbabwe, men när Cecil sköts skapade det enorm uppmärksamhet världen över eftersom lejonet var relativt välkänt och var en stor turistattraktion i nationalparken Hwange.

LÄS ÄVEN: • Lejonet Cecil och jakten – bakgrund.

Sommaren 2015 dödades Cecil av en amerikansk tandläkare, som ska ha betalat över 450 000 kronor för att få skjuta ett lejon med pilbåge. Cecil sköts precis utanför Zimbabwes Hwange National Park (lejonen rör sig både i och utanför parken), varefter teamet spårade Cecil i ytterligare 11 timmar innan de lyckades döda honom.

Tandläkaren hade anlitat en professionell jägarens, vars uppgift det var att se till att jakten skedde legalt med rätt tillstånd och licenser. Från början sa myndigheterna att Cecil-jakten var illegal och att tandläkaren, den professionella jägaren och markägaren skulle åtalas. Men tre månader efter jakten lades åtalet mot den amerikanska tandläkaren ned, nu slipper även jägaren åtal och det återstår att se hur det går för markägaren, som släpptes mot borgen i augusti.

Källa: National Geographic

Mer att läsa