Gå till innehållet

Inga möten med miljöorganisationer för EU-kommissionens ordförande 2015

EU
EU-kommissionens ordförande Claud Juncker. Foto: Factio popularis Europaea - http://www.flickr.com/photos/eppofficial/12995014393/. Licensierad under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ioannes_Claudius_Juncker_die_7_Martis_2014.jpg#/media/File:Ioannes_Claudius_Juncker_die_7_Martis_2014.jpg

EU-kommissionens ordförande Jean-Claud Juncker. Foto: Factio popularis Europaea. Licensierad under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hade inte ett enda enskilt möte med någon miljöorganisation under 2015. Däremot träffade han 18 affärs- och industriorganisationer. Detta enligt den EU-granskande sajten Euractiv.

Juncker hade 29 enskilda möten mellan den 22 januari till den 10 december 2015. Inget av dem med någon miljöorganisation.

– Det är ett sorgligt faktum att ordförande Juncker inte har visat något intresse för miljön. Vad vi känner till har han inte haft ett enda möte med en miljöorganisation under sina 14 månader som ordförande, Det är inte tvåsiffrigt, men vi vet att han fått flera förfrågningar från miljöorganisationer och att vi aldrig fått ett positivt gensvar till någon av dem, säger Jeremy Wates, generalsekreterare för European Environmental Bureau (EEB), Europas största sammanslutning av miljöorganisationer.

Detta trots att 2015 var ett stort år för miljön med bland annat FN:s klimattoppmöte i Paris och att EU:s förslag om försvagningar i fågel- och habitatdirektivet genererade fler protestsvar än något annat – över en halv miljon.

EU-kommissionen försvarar sig med att andra personer i kommissionen har träffat miljöorganisationer och det stämmer. Klimatkommissionären Miguel Arias Cañete träffade exempelvis 15 miljöorganisationer 2015 och även miljökommissionären Karmenu Vella hade möten ett flertal organisationer.

Daniel Freund på organisationen Transparency International visade i juni 2015 att 75 procent av alla kommissionens möten var med lobbyister för företag.

Källa: Euroactiv

Mer att läsa