Gå till innehållet

Inför älgjakten: Blyammunition står för 90% av försäljningen

Älg på hygge. Foto: Erik Hansson

Älg på kalhygge. Foto: Erik Hansson

Enligt vapenhandlare och Fredrik Widemo, forskningsansvarig vid svenska Jägareförbundet, är det ungefär bara 1 av 10 jägare som använder blyfri ammunition. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Måndag den 5 september börjar älgjakten i norra Sverige. Just nu köps det mycket ammunition i landet, men det är fortfarande blyammunition som det säljs mest av. Trots att kopparkulor kostar ungefär lika mycket som blyammunition och trots att risken för att de som äter viltköttet ska förgiftas och att även mängden bly i naturen ökar, går övergången till alternativ ammunition långsamt.

Enligt vapenhandlaren Torsten Toyrä i Luleå som Ekot talat med köper 9 av 10 fortfarande blyammunition och Fredrik Widemo, forskningsansvarig vid svenska Jägareförbundet, tror att den andelen gäller för jägare i allmänhet även om intresset för kopparkulor ökat något de senaste åren.

LÄS ÄVEN: • 20 forskare: Bly i jaktammunition ett hälso- och miljöproblem.

Torsten Töyrä tror att den långsamma övergången beror på att jägare är konservativa och att det inte finns lika stort utbud av ammunition utan bly. Dessutom kan inte alla vapen och kalibrar användas med kopparkulorna.

2014 hade ett tjugotal forskare och myndighetsrepresentanter ett möte om bly i jaktammunition och deras slutsats var tydlig:
– Det råder inget tvivel om att bly i jaktammunition är ett potentiellt miljö- och hälsoproblem, och att det finns alternativ ammunition att tillgå, skriver SLU i ett pressmeddelande, som vi skrev mer om här.

Den förra socialdemokratiska regeringen i Sverige införde ett totalförbud, men alliansregeringen upphävde beslutet innan det hann träda i kraft.

Källa: Ekot

Mer att läsa