Gå till innehållet

Inför 31-årig naturfotofestival: “svårare slå världen med häpnad nu”

Den 1-2 november anordnar Vårgårda Fotoklubb för 31:e året i rad sin naturfotofestival. Den 60-åriga klubben har bibehållit intresset för sin mässa genom alla år utan att egentligen varken växa eller krympa nämnvärt. Det koncept som fungerade 1982 passar lika bra 2013, trots all utveckling som skett sedan dess.

Tore Hagman. Foto: Privat

Tore Hagman. Foto: Privat

Föreningens ordförande Tore Hagman är snabb med att säga att det inte är mycket nyheter i år heller.
– Vi behåller samma koncept år efter år. Vi samlar fotografer som visar bilder och håller föreläsningar och har företag på plats som visar produkter. Det är ett framgångsrikt koncept som kommer startas i Norge också i mars 2014. En av de få nyheterna i år är att programledaren och naturfotografen Henrik Ekman är konferencier.

Förutom att lyssna på föreläsningar, kolla på bilder och fingra på ny utrustning ägnas kvällarna åt att umgås med andra naturfotografer på bekantskapsträff på fredagen och en bankett på lördagen. Sammanlagt besöks festivalens olika delar av några tusen personer och enligt Tore har den summan varit någorlunda konstant sedan starten för över 30 år sedan.

Vad är det som gör att den här festivalen startades och överlevt i Vårgårda, en ort med drygt 5000 invånare?
– Jag tror att det beror på att många av medlemmar hade nära till många fina naturfotoplatser här i närheten som till exempel Kinnekulle. Det har lockat många naturfotografer. Nu har vi medlemmar i klubben från många länder, men i styrelsen kommer hälften från Vårgårda och hälften från en radie på 8-10 mil. Det har under de här åren gått dåligt för fotoklubbarna eftersom ingen vill ta på sig ideellt arbete längre. Men då kommer de till oss istället och vi har vuxit oss starkare.

Du som fotograferat naturen sedan 80-talet – hur skulle du säga att naturfoto förändrats sedan dess?
– Det har aldrig tagits så många fantastiska bilder som nu. De var förr inte möjliga på grund av de tekniska begränsningarna, men nu kan många fler ta väldigt bra bilder. Man reagerar nästan inte på hur bra bilder är längre. Att slå världen med häpnad är mycket svårare idag.

Hur har det förändrats kommersiellt sedan du började?
– Jag har ju levt på fotograferandet sedan 1982 och det finns inget roligare. Idag är det dock väldigt svårt att få bra betalt för sina bilder. Många skänker i stort sett bort sina bilder och alla bilddatabanker svämmar över med bilder. Förr fick man själv leta upp sina motiv, men idag är det också vanligare att man hyr ut fotoplatser för fåglar och däggdjur. Det blir inte lika unikt. Jag förstår verkligen att det kan vara en upplevelse, men man kommer inte hem med unika bilder. Workshops har också blivit vanligare, både i sverige och utomlands.

– Jag måste dock poängtera att det är fantastiskt kul att ägna sig åt att fotografera naturen. Jag kanske lät negativ, men det finns inget roligare och vi är många som är hängivna naturfotografer.

Så många att Vårgårdas invånarantal väntas öka med 20-40 procent den 1-2 november i år.

Några av de kända naturfotografer som kommer hålla bildföredrag på mässan är årets naturfotograf John Hallmén, Jonna Bergström som är silvermedaljör i undervattensfoto-VM, Arktis-kännaren Magnus Elander och bevarandefotografen Tom Svensson. Mer information om naturfotofestivalen på Vårgårda fotoklubbs hemsida.

Mer att läsa