Gå till innehållet

Indonesiens huvudstad sjunker snabbt under havsnivån – måste flyttas

Översvämning i Jakarta 2007. Foto: gajah madaFlickr, CC BY-SA 2.0, Link

Det bor 10 miljoner personer i Jakarta – huvudstaden i Indonesien. Snart kan de tvingas flytta eftersom hela staden sjunker snabbt. De norra delarna av staden har sjunkit med 2,5 meter på bara tio år. 

Nu har landets planeringsminister, enligt CNN Indonesia, meddelat att de kommer behöva flytta huvudstaden Jakarta, något som beräknas kosta 180-260 miljarder kronor. Vart den ska flytta är ännu inte bestämt, men eftersom det är en av världens snabbast sjunkande städer börjar det bli bråttom.

LÄS ÄVEN: • Allt fler naturkatastrofer kommer drabba oss samtidigt i en varmare framtid

Jakarta drabbas ofta av översvämningar och det är nu bara betongmurar som håller havet borta från att skölja över staden och de 30 miljoner människor som bor i och strax utanför Jakarta. Dessa murar måste ständigt byggas på eftersom staden fortsätter sjunka med i snitt 1-25 cm per år. Dessutom blir tidvattenvågen några centimeter högre för varje år enligt lokala fiskare som BBC pratat med.

LÄS ÄVEN: • Haven värms betydligt snabbare än man hittills trott

En annan faktor som drabbar mångmiljonstaden är att havsnivån höjs på grund av den globala uppvärmningen. I en allt varmare värld lagrar havet mer värme och expanderar därmed. Dessutom fylls haven på med vatten från smältande isar.

Källor: CNN och BBC

Mer att läsa