Gå till innehållet

Indonesien planerar att stänga ön Komodo för turister

Komodovaran. Foto: CC BY-SA 3.0, Link

CNN rapporterar att lokala myndigheter i Indonesien planerar att stänga den populära ön Komodo för turister under ett års tid. 

Komodoön är ett av Indonesiens populäraste turistmål och det har byggts flera hotell och börjat avgå fler flyg från en närliggande stad för att kunna möta intresset från turisterna. I dagsläget besöks nationalparken som är känd för sina komodovaraner av i snitt 10 000 besökare per månad. Men enligt den indonesiska tidningen Tempo har en talesperson för regionen nu meddelat att Komodoön kommer vara stängd för turister under hela 2020.

Beslutet kommer efter ett tillslag mot smugglare som fångat 41 komodovaraner och sålt dem utomlands för flera hundra tusen kronor per styck.

De stora komodovaranerna kan bli över tre meter långa och väga upp till 70 kilogram. De lever även på andra håll i nationalparken, som inte enbart innefattar ön Komodo.

Om Komodoön stängs är det långt ifrån det enda fallet av populära turistmål som fredas från turister. Det gäller exempelvis även turistön Boracay på Filippinerna där skräpberg och avloppsvatten som släpps ut i havet fick landets president att stänga ön för turism under ett halvår. 

LÄS ÄVEN: • Galapagos hotas av turism och invasiva arter

En liknande situation sker i Thailand där den berömda stranden Maya Bay har varit stängd sedan juni 2018. Besökstrycket med uppemot 38 miljoner besökare och de högre temperaturerna i vattnet har skadat mer än 75 procent av landets korallrev. Det är inte första gången Thailand inför begränsningar eller förbud för turism. 2011 stängdes ett dussintal dykplatser vid korallrev och 2016 stängdes flera öar.

LÄS ÄVEN: • Hawaii kan införa förbud mot att simma med delfiner

Även Mount Everest, Galapagosöarna, Bali i Indonesien och ön Cozumel i Mexiko är hotade av turism enligt en artikel hos BBC.

Källa: CNN

Mer att läsa