Gå till innehållet

Indien stoppar medel som hotar gamar

Den akut hotade bengalgamen är av arterna som drabbats hårt av diklofenak-användningen i Asien. Foto: Bernard DUPONT from FRANCE – Indian White-backed Vultures (Gyps bengalensis), CC BY-SA 2.0.

Framtiden ser lite ljusare ut för Indiens gamar. Landets regering beslöt att bibehålla förbudet mot att använda diklofenak – ett smärtlindrande läkemedel som ges till boskap och orsakat att vissa gamar minskat i antal med 99,9 procent.

Det var två läkemedelsföretag som försökte få förbudet upphävt, men domaren var på gamarnas linje och kallade dem “renhållningsarbetare”.

LÄS ÄVEN: • Gamar fortfarande utsatta för stora hot i Asien, Europa och Afrika

Problemet med diklofenak för gamar är att det är mycket vanligt att ge gamla bruksdjur smärtstillande medicin, som till exempel diklofenak, under deras sista levnadsår för att bibehålla arbetskapaciteten till det bittra slutet. Det var först år 2004 i en studie utförd i Pakistan som sambandet kunde fastslås – gamarna får i sig substansen när de äter djurkadaver och den antiinflammatoriska substansen förstör gamarnas njurfunktion. Diklofenak ges för övrigt inte bara till djur, det är den aktiva substansen i till exempel Voltaren som kan köpas receptfritt på apoteket.

Sedan 2006 är diklofenak förbjudet i Pakistan, Indien och Nepal, men det finns fortfarande att köpa på svarta marknaden och kontrollerna att lagen efterföljs är otillräckliga.

LÄS ÄVEN: • Antalet förgiftade gamar i Indien minskar

Tack vare förbudet har Sydasiens gamar sakta ökat i antal från år 2012, även om det går långsamt. 
Men faran är långt ifrån över för världens gamar. Det ser mörkt på flera andra håll. 

Europa – diklofenak nytt hot
2014 godkände EU diklofenak för användning i Europa och BirdLife är nu oroliga att gamarna i vår världsdel kommer gå samma öde till mötes som i Asien. BirdLife i Europa jobbar nu aktivt för att det ska införas förbud mot ämnet, som används i bland annat Italien, Spanien och Portugal där 95 procent av Europas gamar lever. Föreningen påpekar att gamar är viktiga för att städa upp i naturen. De äter upp döda djurdelar som andra arter har svårt att tillgodogöra sig och minskar därmed risken för att sjukdomar sprids både till djur och människor. Enligt BirdLife är deras sanitära ekosystemtjänster värda miljarder euro årligen.

 

Afrika – risk för utrotning
I en studie från 2015 studerade forskare åtta arter av gamar på den afrikanska kontinenten. De fann att populationerna i medel minskat med 62 procent på 30 år. Sju av arterna hade minskat med upp mot 80 procent över tre generationer och sex av dessa arter borde listas som ”akut hotad” istället för ”sårbara” på IUCN:s rödlista, enligt forskarna.

Huvudhoten för gamar anses i studien vara förgiftning, att gamar jagas för föda och ingredienser i ”traditionella mediciner”, samt kollisioner med elledningar och vindkraftverk. För ett år sedan förgiftades till exempel hela 119 gamar i Botswana efter att ha ätit av ett förgiftat kadaver.

Källa: BirdLife

Mer att läsa