Gå till innehållet

Import från Spanien ska rädda Cyperns gamar

Cyperns gåsgamar är nära att utrotas och antalet har halverats på bara ett år. I ett försök att vända utvecklingen ska 15 gamar skickas från Spanien.

Nyligen släpptes åtta gamar ut i Cypern och snart kommer sju till. De 15 gåsgamarna ska hjälpa till att rädda populationen på ön i Medelhavet.

– Donationen är en del av en stor satsning som syftar till att skydda och återupprätta vår gampopulation, som hotas av utrotning på Cypern på grund av tjuvjägare som lockar fåglarna med förgiftade beten. Det var absolut nödvändigt att öka gambeståndet, eftersom det bara fanns åtta individer kvar i landet, säger Melpo Apostolidou, kampanjledare för BirdLife Cypern, till Cyprus Mail.

Förgiftning med beten (kött eller döda djur) är sorgligt nog det största hotet mot Cyperns gamar och det dödar även andra rovfåglar. Målet med det förgiftade betet är ofta att döda andra rovdjur, men rovfåglar tar gärna chansen att äta av dessa beten. Även i Frankrike och Afrika är förgiftning det största hotet mot gamar.

Alla gamar som släpps ut på Cypern utrustas med gps-sändare för att deras rörelser och status ska kunna följas. Det kommer troligen även underlätta upptäckt av gamar som faller offer för tjuvjägare.

– Dessa fåglars öde är nu i våra händer och det är vår plikt att se till att de får en säker miljö, fri från gift och andra hot, skriver Birdlife Cypern i en kommentar.

Gåsgam-populationen på Cypern har halverats på bara ett år. 2021 fanns det 15-20 individer i landet. I år är de troligen bara 8-10 stycken. 15 spanska gamar blir därmed ett stort tillskott till populationen.

Källor: Birdlife Cyprus, Life with vultures och Cyprus Mail

Mer att läsa