Gå till innehållet

Ilska över tysk jägare som sköt en av de största elefanterna som setts

En tysk jägare har betalat över 500 000 kronor för att skjuta en av de största elefanterna som setts i Zimbabwe. Nu sprids “trofébilden” snabbt på nätet och orsakar ramaskri hos naturvänner och naturorganisationer.

Historien har onekligen likheter med den om jakten på lejonet Cecil (läs mer här), men en stor skillnad är att elefanten som nyligen sköts i ett privat jaktområde, som ligger nära en nationalpark i Zimbabwe, var okänd. Det är en av de största hanar som setts i landet någonsin och den beräknas vara mellan 40 och 60 år gammal, men den har aldrig tidigare setts i området där den sköts.

På jaktforum spekuleras i att det är en av de största elefanter som skjutits de senaste 30 åren och med tanke på att betarna vägde över 80 kilo, snittvikten för en hanes betar i den åldern är 61 kilo, kan det stämma.

Den tyska mannen hade åkt till Zimbabwe för att delta i en tre veckor lång jakt på de stora fem – elefant, leopard, lejon, buffel och noshörning. Jakten var laglig och enligt jaktföretaget återinvesteras 70 procent av intäkterna i det lokala samhället och för att bibehålla djurkvoter.

Den skjutna elefanten och den poserande jägaren har också väckt ilska och sorg. Anthony Kaschula som äger ett safariföretag menar att sådana här elefanter borde värderas som nationalarv och att det borde vara förbjudet att skjuta dem.

– Vi har ingen kontroll över tjuvjakten, men vi har kontroll över jaktbestämmelser som borde ta hänsyn till att sådana här elefanter är mycket mer värda levande än döda, både för jägare och icke-jägare.

Komikern Ricky Gervais, som är känd för sin kamp för djurens rättigheter skrev på Twitter: “German Hunter pays 40K to kill Africa’s biggest elephant. Can I pay 40K to knock Germany’s biggest twat’s teeth out?”. Inlägget har i sociala medier troligen nått ut till miljontals människor.

Louis Muller, styrelsemedlem hos Zimbabwe Professional Hunters & Guides Association, berättar för Telegraph att hans organisation föreslagit att alla stora elefanter förses med sändare så att de inte skjuts av misstag.

– Ingen svarade på vårt förslag då, men nu kan det nog tas emot mer seriöst.

Förutom den legala jakten på elefanter som pågår, skjuts det även ungefär en elefant varje kvart året om. Tjuvjakten och handeln med elfenben tros finansiera terrorism.

Källa: Telegraph

Mer att läsa