Gå till innehållet

Uppdaterat: Polisanmälda fällor ej för vargjakt

Fällan som hittades innehöll rester av rådjur och kråka som lockbete. Foto: APU (Anti Poaching Unit)

Fällan som hittades innehöll rester av rådjur och kråka som lockbete. Foto: APU (Anti Poaching Unit)

Uppdaterat: De två omärkta fällor i Värmland som i förra veckan anmäldes av Anti Poaching Unit bedöms av åklagare Linda Karlsson vid åklagarkammaren i Karlstad inte ha varit avsedda för att fånga varg. Den ena stod på ägarens gård och var därför fullt laglig. Den andra var omärkt, vilket inte är tillåtet, och därför har en förundersökning iletts.
– Men jag kan säga att det finns ingen misstanke om att det skulle pågått någon form av vargjakt med de här fällorna, säger Linda Karlsson till Svensk Jakt.

Tidigare nyhet: De senaste veckorna har kända vargrevir i västra Värmland genomsökts i jakt på illegala fällor och åtelkameror. Resultatet är “flera” fällor och en åtelkamera som nu har polisanmälts.

– Tjuvjakten är omfattande och mörkertalen stora. Tyvärr är bevisläget väldigt svårt, men flera utredningar pågår och några utpekade har erkänt, säger Conny Andersson, grundare och ordförande för organisationen APU (Anti Poaching Unit) som vill motverka illegal jakt.

Lennart Johannesson på Svenska Jägarförbundet är tveksam till om fällorna är ett brott mot jaktlagstiftningen.

– Vargen är betydligt skyggare och mer försiktig när det gäller konstruktioner av olika slag. Sannolikheten är låg för att en vargen går in i en sådan fälla. Det är en rävfälla och den är även laglig att använda för rovdjur, säger Lennart Johannesson till Sveriges Radio Värmland.

Källa: SVD

Mer att läsa