Gå till innehållet

Illegal djurhandel sker öppet på kända auktionssidor

Elfenben. Foto: Vikalpa via Flickr 

En ny studie har visat att det sker en mycket begränsad illegal handel med djur och växter på det så kallade darknet (ett anonymt nätverk för fildelning). Istället sker mycket av försäljningen på kända auktionssidor som Ebay. Marknaden behöver inte gömma sig, rapporterar Mongabay.

På darknet säljs en hel del illegala varor så som vapen och droger, men forskarna bakom den nya studien kunde inte hitta mycket illegala djur eller växter till försäljning. Dessa säljs fortfarande på internets populära säljsajter eftersom risken att åka fast är så liten, berättar säkerhetsexperten Julio Hernandez-Castro, som är en av författarna till rapporten.

LÄS ÄVEN: • Storbritannien har världens överlägset största legala export av elfenben

Forskarna förvånades över att de hittade så lite illegala handel med djur och växter på det anonyma nätverket darknet med tanke på att den handeln är en världens mest lönsamma illegala marknader, värd uppemot 200 miljarder kronor årligen.

En av anledningarna till att det fortfarande sker en försäljning öppet är att reglerna är svåra att få grepp om. Det finns internationella regler för vad som får säljas, men med rätt tillstånd är det tillåtet och reglerna skiljer sig också ofta mellan länder. Dessutom kan det vara viktigt att veta varifrån produkten härstammar och när den skapades eftersom det också påverkar om det är lagligt eller inte.

LÄS ÄVEN: • 7 av 10 svenskar vill helt förbjuda elfenbenshandel

– På tio minuter kan mina studenter hitta elfenben från elefanter på Ebay och det visar att systemet inte är så effektivt som det borde vara, säger Hernandez-Castro till Mongabay.

Författarna till rapporten föreslår nu att man skapar datorprogram som kan lära sig upptäcka misstänkta fall. De testade metoden på en avdelning av auktionssidan Ebay och fann att de kunde få fram en 93-procentig träffsäkerhet med att upptäckta illegal elfenbenshandel. Dessvärre har de inte kunnat utveckla metoden fullt ut eftersom det inte finns tillräckligt med resurser eller intresse för deras lösning.

Källa: Mongabay

Mer att läsa