Gå till innehållet

Idai – värsta väderkatastrofen som någonsin drabbat södra jordklotet

Foto: MODIS image captured by NASA’s Aqua satellite – EOSDIS Worldview, Public Domain, Länk

I helgen drog cyklonen Idai in över Mocambique, Malawi och Zimbabwe. Över 2,6 miljoner människor har drabbats och dödssiffran förväntas växa till över 1000. Hela hamnstaden Beira med en halv miljon människor är nu nästan helt avskärmad som en ö i havet och 388 kvadratkilometer mark har påverkats. Idai räknas nu som det värsta väderkatastrofen som drabbat södra jordklotet.

Omfattningen av förödelsen blev inte känd förrän efter två dagar eftersom ovädret slog ut alla nät, enligt Svenska Röda korset. Nu börjar det klarna hur pass stor katastrof det rör sig om och behovet av hjälp är stort. Det finns inget dricksvatten i området, det är stor risk för sjukdomsutbrott och flera stora dammar i närheten är så fulla att de riskerar att brista om de inte öppnas snart.

Omkring 300 000 människor är i akut behov av hjälp. Räddningsarbetet försvåras dessutom av en damm som brast den 17 mars och skar av den sista förbindelsen till staden Beira.

LÄS ÄVEN: • Global uppvärmning gör orkaner större och kraftigare

Enligt experter som The Guardian pratat med gör klimatförändringarna stormar som Isai kraftigare, fyllda med mer regn och dessutom orsakar havsnivåhöjningen högre stormsvallvågor.

– Det finns en direkt länk mellan global uppvärmning och cyklonintensitet. Vi måste göra vad vi kan för att följa Paris-avtalet och se till att vi håller oss under 1,5 graders uppvärmning för att minimera framtida förvärrningar av tropiska stormar. För att lyckas måste vi minska kolutsläppen i hela världen nu, säger Paulo Ceppi, vid Grantham Institute på Imperial College i London, till The Guardian.

LÄS ÄVEN: • Forskare: Kan stora skogar skydda mot orkaner?

Även FN kopplar Idai till klimatförändringarna och säger att det är en tydlig demonstration av vad som kan hända kuststäder som ligger nära havsytan i takt med att havsnivån höjs och klimatförändringar stör normala väder.

Källor: UNISDR, DN, CNN och The Guardian

Mer att läsa