Gå till innehållet

I snitt tjuvsköts nästan tre noshörningar om dagen enbart i Sydafrika 2017

Svart noshörning i Sydafrika. Foto: Chris Kelly

Sydafrika tjuvskjuts i snitt nästan tre noshörningar om dagen. Men antalet har minskat något tre år i rad. 1054 noshörningar sköts 2016. 1026 i fjol. Det rapporterar Världsnaturfonden WWF. 

Det finns bara ungefär 25 000 noshörningar kvar i världen. En majoritet (80 procent) av dem lever i Sydafrika. Varje år tjuvskjuts dock fortfarande över 1000 noshörningar om året enbart i Sydafrika. Ofta för att sälja hornen till andra länder, även om det sedan i fjol är tillåtet att handla med noshörningshorn inom landet efter en dom i högsta domstolen.

LÄS ÄVEN: • Sydafrika legaliserar handel med noshörningshorn

Statistik över skjutna noshörningar.

Den tillåtna handeln antogs leda till en ökning av tjuvjakten, men så har inte skett. Enligt WWF framför allt på grund av bättre skydd, fler parkvakter och ny teknologi för tjuvjaktsbekämpning.

– Det krävs åtgärder på flera fronter, inte minst är korruptionen ett stort problem. Idag betalas parkvakter för att blunda när tjuvskyttarna kommer. Det är också otroligt viktigt att stoppa handeln och efterfrågan på olagliga produkter som noshörningshorn. Ett ökat samarbete mellan Sydafrika och viktiga konsumentländer i Asien behövs, säger Ola Jennersten, naturvårdsexpert på WWF.

Även om tjuvjakten på noshörningar minskat något i Sydafrika så har den istället ökat i grannländerna Namibia och Zimbabwe. Dessutom har den illegala jakten på elefanter och lejon ökat i Sydafrika.

Källa: WWF

Mer att läsa