Gå till innehållet

I fem år har de demonstrerat mot Sveriges gruvpolitik

Demonstrationen på riksbron i Stockholm under fyraårsfirandet. Foto: Asko Sulasalmi

En tapper skara människor har i ur och skur varje torsdag samlats utanför Riksdagshuset i Stockholm för att protestera mot Sveriges minerallagstiftning och miljöfarliga gruvprojekt. Torsdag den 29 november kl 11 firar de att de varit på plats i fem år.

Under firandet kommer Riksbron, mellan Drottninggatan och Riksdagshuset i Stockholm, dekoreras med tygbanderoller och deltagarna delar ut flygblad och inbjuder till samtal. Dessutom bjuds det på ”pepp-kakor”. Målet med aktionen är att uppmärksamma Sveriges gruvpolitik, stoppa gruvboomen och istället satsa på hållbara jobb och återvinning.

LÄS ÄVEN: • Gruva riskerar Laponiaområdets status som världsarv

– Fortfarande har regeringen inte fattat beslut om Gállok/Kallak utanför Jokkmokk, och ingen vet när besked kommer. Andra platser som hotas är exempelvis Rönnbäck i Björkvattsdalen, utanför Tärnaby och Laver utanför Älvsbyn. Vi fortsätter kampen för att Ojnareskogen och Bästeträsk på Gotland ska bli nationalpark och vi motsätter oss en gruva i Norra Kärr vid Vättern. Vi är emot de nya planerna på en gruva vid sjön Unden i Tiveden och vi stöder motståndet mot gruvverksamhet på Österlen, skriver nätverket Fast Mark Rent Vatten Levande Kulturarv i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: • Kraftigt minskat intresse för att leta efter gruvor i Sverige

Nätverket är partipolitiskt obundna och består av drygt femhundra ”broaktivister” som “alla delar det gemensamma målet att skrota nuvarande minerallag och stoppa miljöfarliga gruvprojekt”. Det manifesterar även för samers och andra urfolks rättigheter världen över.

– Kampen för vår gemensamma miljö är global, som de uttrycker det.

Mer information om nätverket, firandet och deras kamp hittas i Facebook-gruppen FastMarkRentVattenLevandeKulturarv Stockholm.

Mer att läsa