Gå till innehållet

Hundsjukdom nytt hot mot tigrar

Sumatratiger. Foto: Monka Betley [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], via Wikimedia Commons

Sumatratiger i hägn. Foto: Monika Betley, GFDL via Wikimedia Commons

Canine distemper virus (CDV) kallas valpsjuka på svenska och drabbar framför allt unga hundar. Men sedan år 2000 har sjukdomen konstaterats i alla familjer av landlevande köttätare – från tvättbjörnar till lejon. Nu har sjukdomen även konstaterats hos den utrotningshotade sumatratigern och enligt John Lewis, som är chef för Wildlife Vets International, är sjukdomen det tredje största hotet mot tigern efter förlust av livsmiljö och tjuvjakt.

CDV kan orsaka hjärnskador på tigrarna som kan få dem att uppträda märkligt. Bland annat genom att inte längre vara rädda för människor och därmed hamna i konflikt med bybor eller bli lätta byten för tjuvjägare.

Några fall av CDV har konstaterats hos sumatratigern, men många döda tigrar har inte kunnat undersökas så det är oklart hur pass utbredd sjukdomen är. Förutom beteendeförändringar är CDV också den näst mest dödliga sjukdomen efter rabies enligt Journal of Zoo and Wildlife Medicine. En studie som redovisas i Journal of Veterinary Diagnostic Investigation visar att CDV dödat 17 lejon, tigrar och leoparder i djurparker och en liknande studie i Clinical and Vaccine Immunology slår fast att 19 tigrar och lejon dött av sjukdomen under de senaste årtionden i djurparker i Schweiz.

Källa: BBC och Discovery

Mer att läsa