Gå till innehållet

Hundar tränas för att hitta ugglor som kan rädda akut hotad papegoja

Masktornuggla – världens största uggla i familjen tornugglor, lever enbart på Tasmanien i Australien. Foto: JJ Harrison (jjharrison89@facebook.com) – Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Fågeln seglarparakit har det svårt. De trivs i gamla skogarna på ön Tasmanien söder om Australien, men dessa avverkas i högt tempo och den invasiva arten korthuvad flygpungekorre slår också hårt mot papegojfågeln. Den svåra situationen har fött kreativa idéer. En av dem involverar hundar som är duktiga på att hitta ugglor, rapporterar Forbes.

För att rädda en art krävs ofta kunskap om hela ekosystemet den lever i. I fallet med seglarparakiten är det känt att skogsavverkning i deras livsmiljö och korthuvad flygpungekorre, som människan introducerade i Tasmanien från Australien, är huvudanledningarna. Ekorrarna dödar papegojfåglarna när de sover i håligheter i träd och äter gärna även deras ungar i bon. Dessutom konkurrerar korthuvad flygpungekorre ut seglarparakiten från lämpliga boplatser i träd. Eftersom många gamla träd med håligheter avverkas tror forskare att seglarparakiten kommer vara utrotad om 16 år om inte utvecklingen vänds.

LÄS ÄVEN: • Australien åtalar naturvänner, som försöker stoppa avverkning, med nya anti-protestlagar

För att lyckas har nätverket Difficult Birds Research Group på Australian National University tänkt lite annorlunda. De har dels skapat fågelholkar som är stängda om natten så att ekorrarna inte ska komma åt seglarparakiterna, men de har också upptäckt att den korthuvad flygpungekorrens värsta fiende är masktornugglan – en släkting till tornugglan som också gärna jagar på natten.

Seglarparakit. Foto: Av JJ Harrison (jjharrison89@facebook.com) – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Hur masktornugglan lever, förutom att det är i svårtillgänglig terräng och att den hotas av skogsavverkningen, är dock ganska okänt. Därför tränar nu Difficult Birds Research Group hundar till att leta upp de spybollar med bytesrester som ugglorna hostar upp. De är inte enkla att se, men desto lättare att lukta sig till. Därför tränas nu border collien/springer spanieln Zorro till att hitta områden med ugglor så att forskarna lättare kan studera dem och därmed för första gången ta reda på vad ugglorna behöver för att överleva. Med den kunskapen kan fler ugglor räddas och därmed också fler seglarparakiter.

För att lyckas med projektet behöver dock Difficult Birds Research Group få in pengar från allmänheten. De tar emot donationer via den här sidan.

Källa: Forbes

Mer att läsa