Gå till innehållet

Hundar ett allt större hot mot vilda djur i Indien

Hund i Indien. Foto: Ryan.virgo at engelska Wikipedia – Överförd från en.wikipedia till Commons från Perumalism med användning av CommonsHelper., Public Domain, Länk

Indiska forskare har genom en undersökning kommit fram till att hundar i Indien attackerat 80 olika vilda djur och att 31 av dem anses hotade av Internationella Naturvårdsunionen IUCN. Nu höjs röster för krav på bättre kontroll över landets 60 miljoner hundar.

De många attackerna som forskarna fått in rapporter om från privatpersoner och via massmedia har dessutom i nästan hälften av fallen utförts i eller i närheten av skyddade områden.

Bland de hotade arterna som attackerats hittas bland annat följande tre akut hotade arter: fåglarna indisk trapp och bengalflorikan, samt kortsvansad myrkott. Även röd panda, gyllenbladapa och grön havssköldpadda har konstaterats bli byten åt de vilda hundarna.

LÄS ÄVEN: • Stadslevande leoparder i Indien skyddar folk mot rabies

Det är framför allt förvildade hundar utan ägare som utfört attackerna och herrelösa hundar är det gott om i Indien. Enligt forskarna är reglerna och lagarna kring hundägande bristfälliga och de vilda hundarna lämnas vind för våg. Dessutom är det allt enklare för hundarna att få tag på avfall att äta i de indiska städerna. Antalet hundar gör också att de kan attackera även stora djur i flock, vilket gör dem till effektiva jägare som konkurrerar ut rovdjur.

LÄS ÄVEN: • Hemlösa hundar allt större hot mot snöleoparder

De tidigare tamhundarna riskerar också att sprida sjukdomar till andra vilda djur så som den asiatiska vildhunden, vargar, schakaler, rävar eller andra vilda hunddjur.

Källor: Mongabay och Animal Conservation

Mer att läsa