Gå till innehållet

Humor som pedagogiskt hjälpmedel i ny barnbok

Omslaget till boken “Djuren i vattnet” av Sarah Shephard.

Sarah Sheppards nya barnbok handlar om kannibal-abborren, den slemmiga ålen, sång- och dansfiskarna, supersillen och många andra djur som hittas i vatten.

Sarah Sheppard är en svensk grafisk formgivare, illustratör och författare som gjort en serie barnböcker om dinosaurier (“Hej dino” och “Det var en gång… Massor av dinosaurier”) och om “Djuren i skogen”. Den här gången tar hon läsaren med under djupet, med bibehållen förmåga att pedagogiskt förmedla fakta.

I “Djuren i vattnet” presenteras en lång rad fiskar och andra undervattensdjur, men också vissa specifika livsmiljöer som kan hittas under ytan runt om Sverige. Vi får besöka Kvarteret korallen och se hur det ser ut i ett av Sveriges få korallrev. Ett annat uppslag handlar om ålgräsängar och fiskarna som är beroende av dessa undervattensskogar. Enskilda arter presenteras också, som “sång och dansfiskarna” storspigg och sandstubbe eller den färgglada blågyltan som kan byta kön.

Illustrationerna är fulla av liv och de färgglada uppslagen med mycket att titta på väcker upptäckarlustan hos läsaren. Den tjusiga blågyltan ser verkligen mallig ut över sin skönhet, “attackgäddan” verkar väldigt nöjd med att slippa borsta sina 3 000 vassa tänder och det är ingen tvekan om att nakensnäckor är tuffingar. Överallt hittas små detaljer. Som att tångräkorna klagar på att havskatten inte städar upp högarna med snäckskal efter sig – “så hopplös fisk”.

“Djuren i vattnet” må vara riktade mot barn, men Sarah Sheppards stil och humor gör att den fakta hon presenterar blir lätt även för vuxna att ta till sig och framför allt att minnas. Det kan behövas att fakta presenteras på ett roligt eller finurligt sätt för att den ska fastna. Det är ett upplägg som Sarah Sheppard är väldigt skicklig på.

Transparens: Natursidan fick ett recensionsexemplar av boken från förlaget.

Mer att läsa