Gå till innehållet

Hotad padda får hjälp av hund och mobilbilder

Grönfläckig padda. Foto: Nordens ark

Den grönfläckiga paddan är rödlistad som “sårbar” och det mest hotade groddjuret i landet och återfinns bara på några få platser i Skåne, Blekinge och på Öland. För att vända utvecklingen pågår flera naturvårdsinsatser.

Nordens Ark är sedan 2003 involverade i räddningsaktionerna för den grönfläckiga paddan. Arten föds upp på djurparken och placeras sedan ut i lämpliga miljöer när de uppnått en lämplig ålder. Nyligen sattes 316 stycken fyraåriga paddor ut på Öland. Om en månad ska ytterligare paddor släppas ut.

Förutom att släppa ut grönfläckiga paddor går en del av arbetet ut på att leta efter paddor i naturen. De har setts och hörts spela på flera platser på Öland och till sin hjälp i år har projektet även för första gången sökhunden Zanna som tränats för att hitta just grönfläckig padda.

En annan insats kan allmänheten hjälpa till med. Tillsammans med Länsstyrelsen i Kalmar län vill projektet få in bilder på paddor och grodor. Ta en bild på groddjuret ovanifrån, utan att röra eller störa paddan, och skicka den till mejladressen padda@nordensark.se. Ange även noggranna platsuppgifter.

– Redan nu har de första rapporterna kommit in från Ottenby vilket är jätteroligt, säger Kristofer Försäter som är ansvarig för arten på Nordens Ark.

Källa: Pressmeddelande från Nordens Ark och Artfakta

Mer att läsa