Gå till innehållet

Hotad flamingo räddas när fabriksplaner stoppas

Mindre flamingo. Foto: BIT1982Eget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Vid en av de viktigaste häckningsplatserna för mindre flamingo fanns planer för en stor fabrik som hotade fåglarnas livsmiljö. Nu har Tanzanias regering bestämt sig för att stoppa planerna, skriver BirdLife, som hyllar beslutet.

Fabriken hade inneburit en katastrof för fågellivet och människor i närheten av sjön som är beroende av den för sin överlevnad. Den planerade sodafabriken skulle ha tagit dricksvatten från lokalsamhället och dessutom förorenat vattnet i sjön med utsläpp.

– Regeringens beslut värdesätter vårt pågående samarbete för att marknadsföra ekoturism som ett hållbart alternativ för lokala samhällen vid sjön Natron, sa Patricia Zurita, ordförande för BirdLife International.

Den märkliga sjön Natron ligger i norra Tanzania och är en viktig plats för den rödlistade mindre flamingo (nära hotad). Temperaturen i vattnen överstiger ofta 40 grader och är så basisk att det bränner huden. Men här hittar ungefär 75 procent av världens flamingor sin föda och här kan deras märkliga parningsdans upplevas. Nu kan de fortsätta att använda sjön i fred.

Källa: BirdLife

Mer att läsa