Gå till innehållet

Hormonstörande ämnen i insjöfisk – EU vill skärpa kostråd

vättern

Vättern. Foto: MateBoyOwn work, CC BY-SA 3.0, Link

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA förväntas skärpa kostråden för mycket av de hormonstörande ämnena PFAS som vi maximalt bör få i oss, rapporterar Ekot. Det skulle innebära att fisk från exempelvis Vättern rekommenderas max en gång i månaden.

– Det är en avsevärd skärpning. I dag kan man äta 340 gram per dag. Så det är alltså en minskning med 80 ggr, jämfört med nuvarande hälsobaserade gränsvärde, säger Rickard Bjerselius som ansvarar för kostråd på Livsmedelsverket, till Ekot.

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA kommer meddela sitt slutliga besked i vinter, men på grund av oron för hur hormonstörande kemikalierna PFAS påverkar oss människor, är ett första förslag att personer som väger 60 kg äter max 30 gram fisk från Vättern i veckan, vilket motsvarar ungefär en portion i månaden. Detta enligt ett räkneexempel från Livsmedelsverket.

LÄS ÄVEN: • Höga halter PFAS i uttrar

Normalt sett får de flesta svenskar i sig mindre PFAS än de nya råden, men vissa insjöfiskar innehåller höga halter och bör inte överkonsumeras enligt EFSA.

PFAS är ett samlingsnamn för flera tusen kemikalier som används i exempelvis brandskum, skoimpregnering, möbeltyger och smink. De flesta av PFAS-ämnena är dåligt undersökta när det gäller miljö- och hälsoeffekter, men enligt Naturvårdsverket är PFAS vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa är giftiga.

LÄS ÄVEN: • Utredning föreslår skärpta kemikalielagar efter allvarliga utsläpp

Det gäller exempelvis ämnet PFOS, som vissa sjöar och vattendrag i Sverige är mycket förorenade av.
– Det är sedan 2008, med vissa undantag, förbjudna i kemiska produkter och varor inom EU. Dessvärre har flera av de ämnen som använts för att ersätta PFOS visat sig ha liknande negativa effekter för hälsa och miljö, förklarar Naturvårdsverket vidare.

Källor: Ekot, Naturvårdsverket och SVT Öst

Mer att läsa