Gå till innehållet

Hoppfullare framtid för världens elefanter

Stor afrikansk elefant i Tanzania. Foto: Geir Kiste, CC BY-SA 3.0.

Den 1 januari 2018 infördes en ny lag i Kina som gör det förbjudet att sälja eller processa elfenben från elefanter. Naturorganisationen Wildlife Conservation Society (WCS) menar att det är “en av de viktigaste pusselbitarna för att rädda Afrikas elefanter från utrotning”.

– De kommande 2-3 åren kommer våra WCS-team i Asien och Afrika observera och analysera hur den här lagändringen i Kina kommer påverka tjuvjakt och illegal handel med elefanter. Att den legala marknaden i Kina stängs förväntas kraftigt minska möjligheten att tvätta illegalt elfenben genom legala marknader. Det ger oss på WCS hopp när elfenbenshandeln som decimerat elefantbeståndet stängs ner, skriver organisationen i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: • Hong Kong börjar fasa ut elfenbenshandel – totalt förbud 2021

WCS uppmanar nu världens länder att följa i Kinas fotspår och förbjuda inhemsk handel av elfenben. De nämner som exempel bland annat Storbritannien och EU.

I Sverige är det fortfarande tillåtet att handla med visst elfenben. 70 procent av befolkningen vill dock, enligt en undersökning som WWF genomfört, förbjuda all elfenbenshandel.

Källa: WCS

Mer att läsa