Gå till innehållet

Hong Kong förbjuder elfenbenshandel redan nu

Elfenbensförbudet i Hong Kong skulle träda i kraft först den 31 december 2021, men nu har landet röstat igenom ett förbud mot export och import redan i år och dessutom kraftigt höjt straffen för smuggling, rapporterar Reuters.

Hong Kong anses vara världens största elfenbensmarknad. Att få till ett förbud där har varit många miljöorganisationers och eldsjälars mål under lång tid. Nu har Hong Kong röstat igenom ett förbud mot export och import av elfenben redan i år och den inhemska handeln ska fasas ut under 3,5 år. Dessutom höjs straffen kraftigt på all form av smuggling av hotade djur. Den maximala bötessumman dubbleras till över 1 miljon kronor och det strängaste fängelsestraffet höjs från två till tio år.

LÄS ÄVEN: • Rekordbeslag av elfenben i Hong Kong – från hundratals elefanter

Beslutet hyllas av miljöorganisationer världen över och tros kunna ha en dämpande effekt på efterfrågan av elfenben. Nu gäller det bara att de nya lagarna efterlevs och kontrolleras.

LÄS ÄVEN: • Storbritannien har världens överlägset största legala export av elfenben

En majoritet av elfenbensexporten från EU har varit på väg till Hong Kong.
– Nu när deras största kund stoppar elfenbenskonsumtion är det dags även för EU att agera snabbt och stänga ner den inhemska handeln, säger Iris Ho, talesperson för Humane Society International, till The Independent.

Sedan årsskiftet har det dessutom varit förbjudet att handla med elfenben i Kina, men det är fortfarande tillåtet enligt internationell rätt för länder att exportera elfenben som är bearbetat innan 1976.

LÄS ÄVEN: • Illegal djurhandel sker öppet på kända auktionssidor

Våren 2017 röstade även Sveriges riksdag nej till en motion från Stina Bergström (mp) om ett totalt förbud mot handel med elfenben. Enbart Vänsterpartiet röstade för motionen. Riksdagens beslut motiverades av att det anses räcka med kommande skärpningar av internationella lagar via Citeskonventionen, samt att konventionen menar att ”vissa afri­kanska elefantpopulationer anses vara livskraftiga”. Enligt den internationella rödlistan från IUCN är dock afrikanska elefanter listade som ”sårbara” och enligt en studie från förra året kan världens elefanter vara utrotade om tio år.

Källa: Reuters och The Independent

Mer att läsa