Gå till innehållet

Hong Kong börjar fasa ut elfenbenshandel – totalt förbud 2021

Beslagtagna elfenbensprylar. Foto: USFWS Mountain-Prairie via Flickr https://www.flickr.com/photos/usfwsmtnprairie/

Beslagtagna elfenbensprylar. Foto: USFWS Mountain-Prairie via Flickr.

Den 31 december 2021 kommer det vara förbjudet att äga elfenben för kommersiella ändamål i Hong Kong. Fram till detta datum kommer dessutom flera steg tas för att fasa ut elfenbenshandeln.

– Hong Kong har bestämt sig för att stoppa den illegala handeln med elfenben. Åtgärderna kommer sända en väldigt stark signal internationellt, säger miljöministern KS Wong.

LÄS ÄVEN: • IUCN: Förbjud inrikeshandel med elfenben

Den internationella handeln med elfenben är förbjuden enligt The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) sedan 1989, men inhemsk handel är fortfarande lagligt på sina håll. Det gäller i Hong Kongs fall bland annat elfenben som är införskaffade innan 1976 eller som importerats innan 1990. Naturorganisationer har dock visat att det finns luckor i lagen som utnyttjas för att föra in nytt elfenben på Hong Kongs marknad. Bland annat finns det en marknad för att få nytt elfenben att se äldre ut än vad det är.

LÄS ÄVEN: • Allt fler svenskar köper souvenirer av utrotningshotade djur

Det första steget i Hong Kongs elfenbenslagstiftning är att förbjuda all import och återexport av elefanttroféer som härstammar från senare än 1976. I steg två förbjuds även elfenben som är äldre än 1976 och i steg tre förbjuds allt innehav av elfenben för kommersiella ändamål. Dessutom planerar myndigheterna att fördubbla bötesstraffen för smuggling och illegal handel till över 10 miljoner kronor och höja fängelsestraffet från två till tio års fängelse.

LÄS ÄVEN: • WWF uppmanar svenska auktionshus att sluta sälja elfenben.

Frågan är om Sverige kommer införa liknande regler? I dagsläget förekommer det fortfarande regelbundet handel med elfenben på exempelvis svenska auktionshus.

Källa: Mongabay

Mer att läsa