Gå till innehållet

Hjälp svensk naturvård – lär dig rapportera på Artportalen

Artportalen är en webbplats både för den som vill söka efter och rapportera fynd av exempelvis däggdjur, fåglar, fjärilar, trollsländor, växter och svampar i Sverige. Genom att hjälpa till att rapportera vad du ser i naturen blir Artportalen ett viktigt verktyg för svensk naturvård och dessutom en innehållsrik databas som kan förgylla andra naturvänners naturupplevelser. 

Att använda Artportalen för att se vad som rapporterats vid ett visst område är inte bara ett smart sätt att se vilka förväntningar man kan ha på en kommande utflykt, det är också ett bra verktyg för dig som exempelvis letar efter en specifik art. Webbplatsen kan verkligen både underlätta och förbättra naturupplevelser – tack vare andra naturvänner.

Ju fler som rapporterar i Artportalen – desto mer information finns tillgänglig för allmänheten och forskare och så länge det som rapporteras är korrekt (viktiga fynd kontrolleras) blir det bara bättre ju fler som engagerar sig.

Rapportformuläret i Artportalen kan kännas komplicerat vid en första inblick, men det går ganska snabbt att lära sig hur man gör en insats för svensk natur.

Skaparna av Artportalen har gjort följande filmer för att visa hur man använder webbplatsen. Det kan kännas lite svårt i början, men det är väl värt att lära sig.

Film om hur man skapar konto:

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=CFkWtpvNSGs

Film om hur man rapporterar arter:

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=Fc7Jwwu_rPY

Källa: Artportalen.se

Mer att läsa