Gå till innehållet

Hjälp forskare – rapportera årets första humla

Håll utkik efter humlor på blommande sälg. Foto: Erik Hansson

Hur påverkas humlor av de allt tidigare vårarna? Det vill forskare ta reda på och de behöver din hjälp.

OBS! Uppgifter om humlor ska lämnas via denna länk: Hjälp oss hitta vårens första humla!

De första humlorna som flyger på våren är alltid drottningar så om folk från hela landet rapporterar in de första humlorna som de ser kommer forskarna vid Lunds universitet att få in bra data och exempelvis få reda på hur bra olika typer av miljöer är för humlor.

– Vi söker deltagare över hela landet, från norr till söder och väst till öst, för att kunna undersöka hur de allt tidigare vårarna påverkar våra humlor. Observationerna bör starta redan i början av mars i södra Sverige, i städer och längs kusterna, men blir naturligtvis senare ju längre norrut man befinner sig, skriver forskarna.

Det du behöver rapportera i det här formuläret är datum och koordinater för den första humledrottningen du ser i din trädgård eller var du än befinner dig. Du får även gärna beskriva närnaturen där observationen gjordes, samt berätta när sälg och viden börjar blomma i ditt område (alltså med gula blommor, inte vide-kisarna).

I formuläret finns även en enkel guide till att känna igen humlor, men du kan även läsa vår guide till Sveriges vanligaste humlor. Det är inte ett måste att kunna identifiera humlan för att delta i studien, men forskarna vill bara ha in rapporter om drottningar, så rapportera bara den första humlan du ser och försök att leta efter den relativt aktivt, varma dagar under vårkanten.

Läs även:
Guide till Sveriges vanligaste humlor
Nybörjarrabatt som lockar humlor, bin och fjärilar
Honungsbin sprider sjukdomar till humlor
• Humlor har förlorat nästan hälften av sina livsmiljöer – kopplas till klimatkrisen
• Enkel insats för biologisk mångfald – humlor bor gärna i halmbalar

Källa: Lunds universitet

Mer att läsa