Gå till innehållet

Hjälp forskare räkna röda glador i vinter

Röd glada. Foto: Niclas Ahlberg 

Ser du en röd glada i vinter? Det vill gärna forskare ha reda på, så att de kan följa artens utbredning.

• Rapportera röda glador i vinter på Artportalen. Gör så här för att skapa konto och använda Artportalen.

Det som är mest intressant är att få in rapporter om röda glador vid deras övernattningsplatser. I solnedgången brukar de samlas i exempelvis ett stort träd och är då relativt enkla att räkna.

LÄS ÄVEN: • Sveriges rovfåglars återkomst är bra exempel på lyckad naturvård

– Ofta flyger gladorna först till en samlingsplats innan de förflyttar sig till den definitiva övernattningsplatsen under skymningen. En sådan samlingsplats kan vara ett par hundra meter bort, men ibland också mer än 2 km från själva övernattningsplatsen. Det gäller alltså att följa gladorna om de plötsligt bestämmer sig för att lyfta, skriver Nadja Weisshaupt på Dagens natur.

Räkningen är en del av en internationell satsning och i nordöstra Skåne har det räknats röda glador vid övernattningsplatser i december sedan 2009. Nu är förhoppningen att räkna hela vinterpopulationen i Sverige.

LÄS ÄVEN: • Fågelskådare som vill se röda glador ger mångmiljonintäkter i Storbritannien

Räkningen i Skåne äger rum nu till helgen 8–9 december 2018 och det är under den här helgen som det är av extra stort intresse att räkna röda glador i hela landet, men även rapporter fram till mitten av januari är av välkomna. Hittills är det framför allt i södra Sverige som de röda gladorna har övervintrat, men det görs allt fler fynd längre norrut.

• Rapportera röda glador i vinter på Artportalen. Gör så här för att skapa konto och använda Artportalen.

Källa: Artdatabanken

Mer att läsa