
Röd glada. Foto: Niclas Ahlberg
Ser du en röd glada i vinter? Det vill gärna forskare ha reda på, så att de kan följa artens utbredning.
• Rapportera röda glador i vinter på Artportalen. Gör så här för att skapa konto och använda Artportalen.
Det som är mest intressant är att få in rapporter om röda glador vid deras övernattningsplatser. I solnedgången brukar de samlas i exempelvis ett stort träd och är då relativt enkla att räkna.
LÄS ÄVEN: • Sveriges rovfåglars återkomst är bra exempel på lyckad naturvård
– Ofta flyger gladorna först till en samlingsplats innan de förflyttar sig till den definitiva övernattningsplatsen under skymningen. En sådan samlingsplats kan vara ett par hundra meter bort, men ibland också mer än 2 km från själva övernattningsplatsen. Det gäller alltså att följa gladorna om de plötsligt bestämmer sig för att lyfta, skriver Nadja Weisshaupt på Dagens natur.
Räkningen är en del av en internationell satsning och i nordöstra Skåne har det räknats röda glador vid övernattningsplatser i december sedan 2009. Nu är förhoppningen att räkna hela vinterpopulationen i Sverige.
LÄS ÄVEN: • Fågelskådare som vill se röda glador ger mångmiljonintäkter i Storbritannien
Räkningen i Skåne äger rum nu till helgen 8–9 december 2018 och det är under den här helgen som det är av extra stort intresse att räkna röda glador i hela landet, men även rapporter fram till mitten av januari är av välkomna. Hittills är det framför allt i södra Sverige som de röda gladorna har övervintrat, men det görs allt fler fynd längre norrut.
• Rapportera röda glador i vinter på Artportalen. Gör så här för att skapa konto och använda Artportalen.
Källa: Artdatabanken

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Det här kom som en fullständig surpris.
Jag hade kunnat rapportera många glador. Ser dem dagligen, många gånger, ibland 4-5 samtidigt. Det ”dräller” faktiskt av glador där jag bor. D.v.s. en mil rakt norr om Skånes mittpunkt. Landskapet här är ändå inte den optimala glad-biotopen, om man ska tro fågelböcker etc, där en jordbruksdominerad bygd ofta utmålas som deras enda tillhåll.
Men jag tror de har fel, gladan verkar trivas utmärkt i skogslandskap, bara det finns lite öppna våtmarker, sjöar och kalhyggen. Och precis så ser här ut, framförallt är här kalhyggen + lite betesmark runt själva gården.
Jag tror ”mina” glador övernattar i några stora ekar inom synhåll från gården, ty ibland sitter där 2-4 st. i skymningen.
Sommartid är det ett par här, som häckar i granskogen bara några hundra meter ifrån gården men vid denna årstid verkar reviren upplösas och det ansluter uppenbarligen kringstrykande fåglar.
Jag är väldigt glad att gladorna trivs här.
Förutom naturupplevelsen i sig, att dagligen få se vår 3:e största rovfågel på nära håll, så har gladornas, och ormvråkarnas, förkärlek för vår lilla gård med omgivande hagmark, en praktisk nytta:
när de är här blir duvhöken mindre intresserad av att hålla till här.
Jag tolkar det som att Accipitern, korrekt, bedömer att det är stor risk att bli av med ev. byte då.
Vår hönsflocks bästa vänner är således glador och ormvråkar.
Gladornas glädjande ökning i Skåne kommer bl.a. att medföra att många fler hallänningar, smålänningar och blekingar än i dag snart också har glador som grannar.
Röd Glada, högt över husen kring Hallasvängen i Trelleborg 2019-02-22
Stor fågel, brett vingspann, och kluven stjärt som såg röd/brun ut från undersidan.
Röd glada som vi haft nöjet att se under hela vintern. Flyger, kallar, jagar och har det bra på fälten kring Mäsinge Mölla på Bjärehalvön.
Under vår och sommar de senaste tre åren har vi sett Röd Glada över skogs- och gärdesmark här i Västertryserum, Valdemarsviks kommun, östra Östergötland på gränsen mot Småland/Kalmar län. Fantastiskt vacker fågel! Har endast sett ett exemplar åt gången så kan inte säga om det är en eller flera som finns här. I år såg jag den för första gången under vecka 10, dvs tidig mars.
Under vintrarna har fågeln inte synts till, har därför trott att den har flyttat iväg då. Men idag kom jag på andra tankar då jag på nätet snubblade över detta fågelläte
”https://www.fågelsång.se/roed-glada/”.
Kände direkt igen det som ett läte jag hört flera gånger varje vecka under hela denna vintern (2018/2019) men aldrig kunnat para ihop med någon fågel då den inte varit synlig. Har dock trott att det varit en rovfågel, kan inte komma på något annan fågel som kan tänkas låta just så vasst skrikande. Den låter ganska skräckinjagande tycker jag. Har lyssnat på samma www-sida på de andra rovfåglar vi brukar se här, men ingen av dem låter ens i närheten på samma sätt. Så därmed tror jag att det är just den röda gladan som faktiskt har övervintrat här i krokarna. Eller är det någon här på sidan som vet annan övervintrande fågel som låter på detta sätt?