Gå till innehållet

Hjälp forskare följa “extremt tidig” vår

Blommande sälg. Foto: Erik Hansson

Den 30 april-1 maj är det dags för Vårkollen. Då kan alla hjälpa forskare att kolla hur långt våren kommit i landet och därmed se hur den globala uppvärmningen förändrar växtligheten.

Inrapporteringen är enkel. Du går ut i närnaturen och ser om du hittar tussilago, blåsippa, vitsippa, sälg, hägg och björk. Notera om de inte börjat blomma, blommar, är överblommade eller om du inte hittar arten och fyll i dina uppgifter på Vårkollen.se. Projektet, som är en del av Naturens kalender, har pågått sedan 2015 och varje år deltar tusentals personer över hela landet.

Det är dessa uppgifter du ska fylla i för att vara med i Vårkollen. Skicka in dina observationer på Vårkollen.se.

– Vi är glada att det är så många som intresserar sig för vårtecknen och vi hoppas på samma stora uppslutning till Vårkollen som vi fått tidigare år. Dessa medborgarforskare som är våra vårteckenspanare bidrar till vetenskaplig kunskap och är ovärderliga för vi ska kunna få in uppgifter som täcker hela landet vid samma tidpunkt, säger Mora Aronsson, ordförande i Svenska Botaniska Föreningen, som driver Vårkollen tillsammans med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) .

Den meteorologiska våren kom till Götaland och delar av Svealand redan den 15-20 februari i år, men redan i januari var det vårtemperaturer och därmed har många vårtecken setts “extremt tidigt” i år, enligt SLU. Trenden är också att våren kommer allt tidigare. Jämfört med för 100 år sedan är björkarnas lövsprickning nu 40–50 mil längre norrut och den startar två veckor tidigare, precis som vitsippornas blomning.

Källa: SLU

Mer att läsa