Gå till innehållet

Hjälp forskare att rapportera hur långt den tidiga våren hunnit

Hur påverkar det växterna att det våren kommer allt tidigare och att vintern allt oftare uteblir helt i södra Sverige? Det vill forskare och botaniker gärna ha svar på. De efterfrågar därför rapporter om vårtecken under Valborgshelgen (30 april–1 maj). 

Projektet kallas Vårkollen och har varit igång sedan 2015. Tusentals personer hjälper varje år in att rapportera in blommande vitsippor, tussilago, sälg och hägg samt björkarnas lövsprickning. Den nya datan som samlas in kan jämföras med landsomfattande observationer som gjordes under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Resultaten hittills visar att klimatförändringen har tydligt påverkat både vårens ankomst och växtsäsongen som helhet. Jämfört med för 100 år sedan startar till exempel vitsippornas blomning och björkarnas lövsprickning nästan två veckor tidigare. Björkarnas lövsprickning har dessutom hunnit 40–50 mil längre norrut än vad som var normalt för drygt 100 år sedan.

I år kom vårtemperaturerna ovanligt tidigt till stora delar av Sverige, vilket gör det extra spännande att se hur vårväxterna påverkats i landets olika delar. 

Medborgarforskningen Vårkollen bidrar till bättre kunskaper om växtsäsongens längd och tidpunkten när olika arter är aktiva, vilket kan vara intressant för bland annat skogsbrukare, jordbrukare, biodlare och pollenallergiker.

• Rapportera era observationer av vitsippor, tussilago, sälg, hägg och björk från och med den 30 april till och med den 1 maj på Vårkollen.se

Läs även

• SLU: Våren långt tidigare än för 100 år sedan
• Den ”sena” våren 2018 var historiskt tidig

Mer att läsa