Gå till innehållet

Historiskt stora protester i kamp för att skydda gamla skogar i Kanada

Avverkningar i området. Foto: Focus Wandering

Just nu pågår en stor kamp om den gamla skogen vid Fairy Creek i Kanada där vissa träd är ungefär 2 000 år gamla. Protesterna har i dagarna passerat en milstolpe som den största civil olydnad-aktionen i Kanadas historia.

Kampen om skogarna i Fairy Creek har pågått på plats i ungefär ett år, men de har eskalerat de senaste månaderna. På ena sidan står urfolk, lokalbefolkningen och miljöaktivister – på andra sidan skogsindustrin som vill avverka den gamla skogen, samt poliser som arresterar och för bort aktivisterna.

I dagarna passerades en historisk milstolpe när det sammanlagda antalet arresteringar nådde 858 personer. Det innebär att Fairy Creek-protesterna är den största civil olydnads-aktionen i Kanadas historia. Det förra rekordet slogs på 1990-talet och handlade också om protester mot skogsavverkningar. Det som kallades “The War in the Woods” ledde till 856 arresteringar.

Det är det här striden vid Fairy Creek handlar om – gammal skog med höga naturvärden. Foto: Focus Wandering

I Fairy Creek står kampen om en gammal skog med nutkacypresser och douglasgranar på upp till fem meter i diameter. Vissa träd beräknas vara upp till 2 000 år gamla och skogarna innehåller därmed väldigt höga naturvärden och en hög biologisk mångfald. Det är också urfolket Pacheedaht First Nations traditionella mark.

– Många sällsynta och ovanliga arter har hittats i Fairy Creek-området, men vägbyggen har redan förstört sällsynta populationer, säger biologen John Neilson som arbetat med klassificeringen av Kanadas hotade arter.

Protester vid Fairy Creek har samlat miljöaktivister, ursprungsbefolkningen och andra engagerade. I maj anlände exempelvis över 100 personer i organisationen Elders for Ancient Forests där några av demonstranterna var över 90 år gamla. Foto: Joshua Wright

Rapporter om övervåld från polisen

Det har under protesterna riktats massiv kritik mot Kanadas ridande polis för att de använt övervåld och att de förhindrat journalister från att närvara vid protesterna. Inte mindre än 163 anmälningar har kommit in från allmänheten och för närvarande utreds 54 av dem.

Under tiden som protesterna pågår har frivilliga inventerat skogarna och då hittat mängder av sällsynta arter som inte myndigheterna upptäckt.

– Protesterna har köpt tid åt medborgarforskare som börjat göra de biologiska undersökningar som myndigheterna och industrin måste göra, men uppenbarligen inte gjort, säger John Neilson.

Demonstranterna försöker få medias och politikers uppmärksamhet mot avverkningarna. Foto: Alena Ebeling-Schuld

Kathleen Code, talesperson för rörelsen Rainforest Flying Squad, som varit på plats sedan augusti 2020, tillägger:
– De flesta av oss litar på att hotade arter skyddas av lagen i British Columbia, men så är det inte. Även om det finns rekommendationer för att avverkningsföretag ska genomföra en inventering av naturen och en skötselplan innan de avverkar, så finns det i praktiken inga straff för otillräckliga inventeringar och skötselplaner. Med andra ord: inga straff för att utradera livsmiljöer och döda hotade arter.

Det går att donera pengar till kampen, förnödenheter och för böter via den här länken.

Källor: CBC, Last Stand Forests och The Narwhal

Mer att läsa